Danmark og Nederland kan levere F-16 til Ukraina, er Amerika enig

Ukraina krever moderne, utdaterte angrep som vil hjelpe eliten med å dominere Russland i luften så langt. Angrepene vil bli utført etter at ukrainske piloter har fullført opplæringen i å styre flyene, sa byrået, som siterer en navngitt amerikansk tjenestemann.

Washington sendte ut en offisiell anmodning til Danmark og Nederland om å fremskynde godkjenningen av F-16-ene for Ukraina etter at USA-øvelsen er fullført.

«Vi har bestemt at Washington vil ta den lange veien med å sende F-16-raketter til Ukraina», skrev den nederlandske utenriksministeren Wopke Hoekstra på sosiale medier X og Twitter, og la til at saken nå diskuteres med europeiske partnere.

Danmark og Nederland har nylig sendt inn en søknad til USA om denne bruken. USA må gå med på levering av amerikanske militærfly til Ukraina, to av disse har blitt delt av deres NATO-allierte. F-16 fly produsert av Lockheed Martin.

USAs utenriksminister Antony Blinken sendte brev til sine danske og nederlandske kolleger og forsikret dem om at de ville bli fornøyd. «Jeg har bedt om full støtte fra USA både i å utplassere F-16-angrep i Ukraina og i opplæring av ukrainske piloter av kvalifiserte instruktører,» sa Blinken i brevene, en kopi som Reuters så.

Det er viktig at Ukraina kan forsvare seg mot fortsettelsen av russisk aggresjon og dens suverenitet, skrev den amerikanske diplomaten. Han la til at den godkjente søknaden vil tillate Ukraina å fullt ut utnytte de nye evnene når den første gruppen med piloter har fullført opplæringen.

Jeg kan bekrefte at forsvarsministeren og jeg har skrevet til våre kolleger i USA om våre alternativer. Og først fikk vi et henvendelsesbrev fra USAs utenriksminister Antony Blinken, som ga oss to alternativer for hvordan vi skal gå frem, sier utenriksminister Lars Lükke Rasmussen til dansk radio.

På spørsmål om Danmark ville avskjære Ukraina, svarte han at det betydde at det ikke var noen myndighet til å forhindre det. Sammen med våre allierte avklarer vi nå hva neste steg kan være, sa han.

En koalisjon av 11 land begynte å trene ukrainske F-16 jagerpiloter i Danmark denne måneden. Forrige måned sa daværende forsvarsminister Troels Poulsen at Koda håpet at øvelsen ville vare til slutten av det femte året.

lenov NATO Danmark og Nederland leder internasjonal innsats for å trene piloter og støttepersonell til flyvedlikehold, noe som til syvende og sist skal føre til levering av F-16 til Ukraina for bruk i krigen med Russland.

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte, hvis regjering nå er i ferd med å gå av, sa i mai at Nederland vurderer å forsyne Ukraina med F-16-fly da de for tiden blokkerer disse angrepene. Ifølge Forsvarsdepartementet har Nederland i dag 24 operative F-16, som skal leveres i midten av det femte året. Ytterligere atten fritidsboliger er tilgjengelige, hvorav tolv allerede er forhåndssolgt.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nord-Atlanterhavsalliansen sa torsdag at Ukraina mest sannsynlig vil trekke moderne fly ut av NATO-landene, men ingen avgjørelse er tatt ennå. Leveranser av våpen til kampen mot Ukraina kan bidra til utviklingen av den ukrainske offensiven, og det er godt mulig at moderne kampfly også vil være blant disse leveransene, sa alliansen.

USAs president Joe Biden godkjente treningsprogrammer for ukrainske F-16-piloter i mai. I tillegg til knærne i Danmark, bør det opprettes et senter i Romania.

Kiev vil ikke kunne stasjonere F-16 jagerfly om høsten og vinteren, sa det ukrainske flyvåpenets talsmann Yuriy Ihnat onsdag. Ukrainere har ennå ikke begynt å trene på amerikanske fly.

Amerikanske tjenestemenn uttalte privat at F-16 jet-angrep ikke ville hjelpe Ukraina i dens nåværende motoffensiv, og at maktbalansen ikke ville endre seg selv etter den endelige virkningen i Ukraina på grunn av russiske luftvernsystemer og den uklare luftsituasjonen over Ukraina. Reuters la til.

En gruppe europeiske land vil da sammen med Storbritannia forsyne Ukraina med 90 millioner pund (2,5 milliarder kroner) luftvernutstyr mot russiske strømmer. Det opplyser han til Reuters bortsett fra oversikten over gruppen som inkluderer Norge, Nederland, Danmark og Tyskland.

Disse luftvernsystemene kan raskt utplasseres for enten å beskytte Ukrainas sivilbefolkning og infrastruktur eller bli utplassert i frontlinjen, sa den britiske forsvarsminister Ben Wallace.

Hovedtyngden av støtten er en avtale på 56 millioner pund (1,6 milliarder kroner) med det norske selskapet Kongsberg, som produserte systemer for å oppdage og kvitte seg med droner. Detaljer om de to andre kontraktene vil bli annonsert senere.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *