Den første litauiske datamaskinen er 60 år gammel

Skaperen av den første litauiske datamaskinen «Rūta», forsker ved Institute of Data Science and Digital Technologies ved Vilnius University (VU), Dr. Gintautas Grigas husker året 1959 i kalkulatorfabrikken i Vilnius Lampekalkulatoren EV80 designet i Moskva, en kopi av amerikanske IBM 604, var i ferd med å gå i produksjon. Den russiske kopien fungerte upålitelig, så da denne maskinen ble forbedret, ble en helt ny litauisk «Rūta» designet.

«Den russiske regnemaskinen var veldig upålitelig på grunn av de elektroniske lampene som ble brukt, hvorav det var rundt 2000 i maskinen. Lampene fortsatte å brenne ut, dårlig kontakt, og levetiden var kort.» Etter å ha eksperimentert innså vi at forbedringer ikke ville bringe noe godt, og bestemte oss for å lage en fundamentalt ny kalkulator basert på ferri-transistor-elementer. Dette gjorde det mulig å halvere antallet lamper i kretsene, noe som økte påliteligheten og ytelsen til maskinen. Selvfølgelig likte ikke Moskva initiativet vårt til å lage en litauisk datamaskin, så vi måtte reise til Moskva mange ganger for å legitimere Rūta-prosjektet,» sier Dr. G Grigas.

Den første litauiske datamaskinen, «Rūta»-datablokken.

© organisasjonsbilde.

«Rūta» var en andregenerasjons regnemaskin laget i Special Design Bureau ved Vilnius Computer Machine Factory på grunnlag av ferri-transistorelementer. Som et resultat fungerte den mer pålitelig og var lettere å vedlikeholde enn førstegenerasjons kalkulatorer som var utbredt på den tiden, som besto av elektroniske lamper. Den første litauiske datamaskinen hadde et lite registerminne, men fleksible muligheter for å jobbe med store datamengder lagret på hullkort.

«Rūta» ble masseprodusert i 1964. I 1974 ble det produsert totalt 702 litauiske datamaskiner, som ble brukt til å automatisere regnskapsberegningene til forskjellige institusjoner. Senere versjoner av den litauiske datamaskinen var mye mer avanserte, med harddisker og andre eksterne enheter, samt muligheten til å koble til via telefonlinjer for dataoverføring. Litauen ble på denne måten ledende i Sovjetunionen på regnemaskiner for behandling av store datamengder i regnskap.

Den senere modellen av

Den senere modellen av «Rūta» er utstilt i Museum of Energy and Technology

© organisasjonsbilde.

Nok et jubileum vil bli feiret i år – 30-årsjubileet for det litauiske nasjonaldomenet. i 1992 Ved hjelp av den norske regjeringen ble toppdomenet .lt opprettet på forespørsel fra Universitetet i Oslo. i 1993 ble de første domenene mii.lt, ktu.lt, vu.lt registrert.

Den senere modellen av

Den senere modellen av «Rūta» er utstilt i Museum of Energy and Technology

© organisasjonsbilde.

Siden 1994 har det nasjonale .lt-domenet administrert av Internet Services Center DOMREG ved Kaunas University of Technology (KTU) gitt et solid grunnlag for utviklingen av Internett og Litauens digitale økonomi. .lt-domenet brukes nå av 226 000 personer. Nettsteder, e-handel, medieportaler og bedrifts- og offentlige informasjonssystemer. Uten moderne datamaskiner, mobile enheter og smidig drift av .lt-domenet, er bruken av generell e-post utenkelig i dag. Banktjenester, elektronisk helse, skatteregistrering og andre tjenester på nett.

Vurder denne artikkelen

For å hjelpe oss med å forbedre oss gir vi deg muligheten til å rangere LOGIN.LT-innholdet du leser.

(6 Mennesker vurdert)

5.0000

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *