Den norske fotballspilleren flyktet fra Dynamo Moskva for Saudi-Arabia, noe som utløste mer kritikk og stengte døren til landslaget.

Den norske landslagstrener Stale Solbakken sier midtbanespiller Mathias Normann burde forklare hvorfor han kom til en klubb fra Saudi-Arabia. Avhoppet til den 27 år gamle Dynamo Moskva-spilleren til Al Raed Buraidah skapte oppsikt i Russland og Norge, som melder NRK.

– Jeg oppdaget det for noen dager siden, men jeg ble veldig overrasket da jeg hørte det. Samtidig må Mathias selv forklare hvorfor han tok denne avgjørelsen. Vi må fortsette å handle mot det Saudi-Arabia står for om menneskerettigheter, syn på homofili og kvinners stilling i samfunnet. Det er ingen offisiell ordre fra Lise (presidenten i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness – red.anm.) om at en som spiller for Saudi-Arabia ikke kan kalles opp på landslaget, men jeg vil helst at Mathias går en annen vei.

– sa den norske treneren, Stekebrett i stål.

Etter kampen mellom Dynamo Moskva og Krasnodar (4:3) i andre runde av gruppespillet i den russiske cupen, presidenten for Dynamo, Paweł Piwowowowkunngjorde det til journalister Mathias Normann forlot Russland på grunn av droneangrep i Moskva.

Midtbanespilleren, som har 9 kamper og 1 mål for det norske landslaget, kom til Rostov i januar 2019. Siden den gang har han gjort over 50 kamper for klubben. I 2021 ble han lånt ut til Norwich City. Engelskmennene hadde forkjøpsrett til å kjøpe en spiller fra den russiske klubben, men de brukte den ikke. Sommeren 2022 ble Normann lånt ut til Dynamo, hvorfra han flyktet et år senere etter et droneangrep mot den russiske hovedstaden.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness ga uttrykk for hva hun mente om Normannas valg av ny klubb.

«Jeg skulle ønske Mathias hadde tatt et annet valg, for å være ærlig, selv om jeg vet at han virkelig ønsket å forlate Russland og ikke følte seg trygg etter droneangrepene i nærheten av hjemmet sitt. Likevel håpet vi at han ville finne en annen måte å rømme fra Russland på.

Det skrev Klaveness i en tekstmelding til NRK fra Sydney, der hun så på verdensmesterskapet for kvinner søndag.

Klaveness sa til NRK at hun snakket med Normann for noen uker siden.

– Så var det droneangrep og andre fiendtligheter nær hjemmet hans i Russland. Jeg tok kontakt med ham fordi jeg ville vite om alt var i orden. Et mulig klubbskifte til Saudi-Arabia var ikke tema for samtalen vår

– sa presidenten i NFF.

Den norske fotballpresidenten la til at det kontroversielle klubbvalget ikke kan stenge noen dører for Normann.

– Det vil ikke være noe formelt om Mathias» uttak til landslaget hvis Stale anser ham som kvalifisert. Situasjonen med representasjoner i Russland var annerledes fordi vi deltar i en internasjonal boikott der.

– Klaveness innrømmet.

Frank Condé Tangberg, Amnesty Internationals politiske rådgiver, understreket at organisasjonens policy er å ikke kommentere individuelle overføringer. Normann har ifølge ham all rett til å velge sin egen klubb, men han sa likevel:

– Han må være klar over at Saudi Pro League er et statlig prosjekt som eksisterer for å gjennomføre myndighetenes ambisjoner. Nå er det en del av dette statlige prosjektet. Da han spilte for landslaget holdt han og resten av spillerne opp skilt som krevde respekt for arbeidsinnvandrere, noe som gjorde Amnesty veldig glad, men det skal bemerkes at denne typen demonstrasjoner ikke er tillatt i Saudi-Arabia. Personer som legger ut meldinger på Twitter som er kritiske til myndighetene og menneskerettighetsforkjempere, blir arrestert og dømt til svært lange fengselsstraffer.

Saudi-Arabia er et land avhengig av utenlandsk arbeidskraft og anslår at rundt 6,3 millioner gjestearbeidere jobber i landet. Mange av dem jobber i serviceyrker, er underlagt kafa-systemet og blir systematisk utnyttet og diskriminert.

– Mathias Normann velger selv om han vil være en brikke i det politiske prosjektet til en av verdens statsledere som er klar til å gå videre og som totalt setter bort fra menneskerettighetene. Han må godta det, men det nytter ikke å stikke hodet i sanden og late som han ikke forstår, for det har vært snakket høyt i norske og utenlandske medier i lang tid.

– avsluttet Tangberg.

Normannas nye klubb – Al Raed tapte de to første kampene i den nye sesongen (mot Al Ittihad Jeddah 0-3 og Abha Czeslaw Michniewicz Og Grzegorz Krychowiak (0:1) og inntar sisteplassen i Saudi Pro League-tabellen.

Dette skjer i Polen og rundt om i verden – les videre i.pl

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *