Nobelstiftelsen trakk tilbake sin invitasjon til ambassadørene i Russland og Hviterussland om å delta på prisutdelingen

Riktignok overskygget den skarpe reaksjonen budskapet fullstendig, innrømmet han.

«Vi bestemte oss derfor for å gjenta fjorårets unntak fra den vanlige praksisen med å ikke invitere ambassadørene fra Russland, Hviterussland og Iran til Nobelprisutdelingen i Stockholm,» heter det i uttalelsen.

Torsdag sa Nobelstiftelsen, som arrangerer den årlige Nobelprisutdelingen og banketten i Stockholm, at de vil sende invitasjoner til ambassadørene i alle land med representanter i Sverige eller Norge.

I 2022, på grunn av krigen startet av Russland mot Ukraina, besluttet stiftelsen å ikke invitere ambassadørene til Russland og Hviterussland. Den iranske ambassadøren ble heller ikke invitert, gitt den brutale undertrykkelsen av protestene.

Flere fremtredende svenske politikere, deriblant lederne for Senter-, Grønt- og Venstrepartiene, har varslet at de vil boikotte arrangementet i år på grunn av Russlands invitasjon.

Dette arrangementet arrangeres hvert år 10. desember. Under arrangementet mottok vinnerne priser fra hendene til kong Carl XVI Gustaf. Rundt 1200 gjester deltok på arrangementet.

Innholdet fortsetter etter annonsen

Reklame

I en egen seremoni samme dag i Oslo ble vinnerne av fredsprisen delt ut.

I fjor inviterte Det Norske Nobelinstitutt alle sine ambassadører til å overvære seremonien i Oslo, og stiftelsen forsikret at den vil gjøre det samme i år.

«Som tidligere vil alle ambassadører bli invitert til seremonien i Oslo,» sa byrået.

Pressesekretæren i Ukrainas utenriksdepartement, Oleh Nikolenko, har uttrykt sin tilfredshet med Nobelstiftelsens beslutning om å kansellere invitasjonen fra Russlands og Hviterusslands ambassadører til arrangementet i Stockholm.

«Humanismens triumf. Nobelstiftelsen har omgjort sin beslutning om å invitere ambassadørene fra Russland og Hviterussland til Nobelprisutdelingen i Stockholm. «Takk til alle som krever gjenoppretting av rettferdighet», skrev Nikolenko på det sosiale nettverket Facebook.

«Vi mener at en lignende beslutning bør tas angående ambassadørene til Russland og Hviterussland i Oslo,» understreket departementsrepresentanten.

Rapporter feil i artikler

Marker feil tekst og trykk Ctrl+Logg på.

Flagg feil tekst og rapporter det!

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *