Den norske fotballspilleren forlot Dynamo Moskva for Saudi-Arabia, fikk mer kritikk og stengte døren til landslaget

Norge-trener Stale Solbakken sier midtbanespiller Mathias Normann burde forklare hvorfor han begynte i den saudiske klubben. Flukten til den 27 år gamle Dynamo Moskva-spilleren til Al Raed Buraidah skapte oppsikt i Russland og Norge, som rapportert av NRK-siden.

– Jeg fikk vite om det for noen dager siden, men jeg ble veldig overrasket da jeg hørte det. Samtidig må Mathias selv forklare hvorfor han bestemte seg for det. Vi må fortsette å kjempe mot verdiene som forsvares av Saudi-Arabia når det gjelder menneskerettigheter, meninger om homofili og kvinners stilling i samfunnet. Det er ingen offisiell ordre fra Lise (president i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness – red.anm.) som forbyr en som spiller for Saudi-Arabia å bli kalt inn på landslaget, men jeg vil helst at Mathias går en annen vei.

– sa den norske treneren, Stadig Solbakken.

Etter kampen mellom Dynamo Moskva og Krasnodar (4:3) i andre runde av gruppespillet i den russiske cupen, sa presidenten for Dynamo, Pawel Piwowowfortalte journalister det Mathias Normann forlot Russland på grunn av droneangrep i Moskva.

Midtbanespilleren, med 9 landskamper og 1 mål for Norge, kom til Rostov i januar 2019. Siden den gang har han spilt mer enn 50 kamper for klubben. I 2021 er han utlånt til Norwich City. Engelskmennene hadde forkjøpsrett til å kjøpe en spiller fra den russiske klubben, men de brukte den ikke. Sommeren 2022 ble Normann lånt ut til Dynamo, hvorfra han flyktet et år senere etter et droneangrep mot den russiske hovedstaden.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lisa Klaveness uttrykte sine tanker om Normanns valg av ny klubb.

«Jeg skulle ønske Mathias hadde valgt noe annet, for å være ærlig, selv om jeg vet at han var veldig opptatt av å forlate Russland og følte seg truet etter droneangrepene i nærheten av hjemmet sitt. Tross alt håpet vi at han ville finne en annen vei ut av Russland enn dette.

Det skrev Klaveness i en tekstmelding til NRK fra Sydney, hvor hun så VM-finalen for kvinner søndag.

Klaveness sa til NRK at hun snakket med Normann for noen uker siden.

– Så var det droneangrep og andre fiendtligheter nær hjemmet hans i Russland. Jeg tok kontakt med ham fordi jeg ville vite om alt var i orden. Et mulig klubbskifte i Saudi-Arabia var ikke tema for samtalen vår

– sa presidenten i NFF.

Den norske fotballsjefen la til at klubbens kontroversielle valg ikke kunne stenge noen dører for Normann.

– Det vil ikke være noe formelt om Mathias» uttak til landslaget hvis Stale anser ham som kvalifisert. Situasjonen for representasjoner i Russland var annerledes fordi vi deltar i en internasjonal boikott der.

Klaveness innrømmet.

Frank Condé Tangberg, politisk rådgiver for Amnesty International, understreket at organisasjonens policy er å ikke kommentere individuelle overføringer. Ifølge ham har Normann all rett til å velge sin egen klubb, men han sa:

– Han må være klar over at Saudi Pro League er et statlig prosjekt som eksisterer for å oppfylle myndighetenes ambisjoner. Nå er det en del av dette statlige prosjektet. Da han spilte for landslaget holdt han og resten av spillerne opp skilt som krevde respekt for arbeidsinnvandrere, noe Amnesty var veldig glad for, men vær klar over at slike protester ikke er tillatt i Saudi-Arabia. Personer som legger ut meldinger som er kritiske til myndighetene og menneskerettighetsforkjempere på Twitter, blir arrestert og dømt til svært lange fengselsstraffer.

Saudi-Arabia er et land avhengig av utenlandsk arbeidskraft og anslår at rundt 6,3 millioner gjestearbeidere jobber i landet. Mange av dem jobber i servicefag og er underlagt kafa-systemet og blir systematisk utnyttet og diskriminert.

– Mathias Normann velger selv om han vil være en brikke i det politiske prosjektet til en av verdens statsledere som er klar til å gå lenger og totalt ignorere menneskerettighetene. Han må godta det, men det nytter ikke å stikke hodet i sanden og late som han ikke forstår, for det har vært snakket lenge om i norske og utenlandske medier.

avslutter Tangberg.

Normanns nye klubb Al Raed tapte de to første kampene i den nye sesongen (mot Al Ittihad Jeddah 0-3 og Abha Czeslaw Michniewicz Og Grzegorz Krychowiak (0:1) og ligger sist i Saudi Pro League-tabellen.

Det skjer i Polen og rundt om i verden – les videre i.pl

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *