Den talentfulle racerføreren Štolcermanis kan representere et annet land for å oppnå sine F-1-drømmer / Artikler

I desember 2021, i Bahrain, ble Stolzermanis, som da var 14 år gammel, verdensmester i karting i juniorklassen. I juli 2022 fikk han muligheten til å delta på ungdomstalentleiren til «Ferrari» F-1-laget på Maranello-kretsen i Italia.

Jānis Naglis, visepresident i Latvian Automobile Federation (LAF), kalte Štolcermans et ekstraordinært talent, og understreket at det ville vært umulig å oppnå en slik suksess uten familiestøtte og kjærlighet til motorsport. Thomas» mor, Nellie Stolzerman, berømmet også familiens bidrag til sønnens suksess.

«Ektemannen tok to år av livet hennes,» sa Stolzerman. «I 2022 og 2021 har han ikke vært i Latvia i det hele tatt, og han [Tomasu] har forberedt seg på et selvstendig liv som voksen. Han har en mekaniker fra Spania.»

Tomas Stolzermans far, Marek, er en tidligere racerfører, det samme er onkelen hans, Haralds Schlägelmilch, som er den latviske som er nærmest til å komme inn i F-1-kretsen.

16 år gamle Tomas Stolcermanis bor i Italia hver dag og konkurrerer i Europas beste kartingkonkurranser. Det første trinnet i formelklassen for ham var i F-4-serien.

«Vi trenger minst en halv million euro for F-4-sesongen,» fremhevet Štolzermane kostnader som familien ikke hadde råd til. «Akkurat nå, med støtte fra vennene våre, jobber mannen min 24/7, og alle prosjektene hans, prosjektene mine, er uvirkelig.»

Stolcermanis er medlem av det latviske olympiske laget (LOV). Som ikke-olympisk idrettsrepresentant får han ikke LOV økonomisk støtte, men Tomas har tilgang til legedekning.

LAF lovet å gi nesten en tredjedel av statens finansiering til unge talenter, slik det har gjort tidligere.

«Vi må lage et program – det er det første», skisserte LAFs visepresident Naglis mulige måter å få finansiering på. «Jeg vil ikke si dette høyt i dag, for uansett hvordan programmet må reguleres, må vi gå til Kunnskapsdepartementet. Senere kommer det en første skjerm – for å se om den blir godkjent. . Men uansett vil 30 % av dette beløpet deles ut til unge talenter. For øyeblikket er Stolcermanis nummer én for oss, Grencis er nummer to.»

Så langt har Stolcermanis fått støtte fra LAF til noen av reisekostnadene. Det er viktig å merke seg at det i protokollen fra Automobilforbundets generalforsamling 19. april sto det at LAF hadde et reservefond på over en halv million euro. I begynnelsen av 2022 vil det til og med overstige 800 tusen euro, men forbundet planlegger ikke å omdirigere store investeringer til en idrettsutøver.

En rekke av Latvias mest lønnsomme selskaper har blitt oppsøkt for å støtte den unge rytteren, men foreløpig har ingenting lykkes.

Familien Stolzerman aksepterte ideen om at Thomas også kunne representere et annet land i fremtiden, om nødvendig for karriereutvikling.

Hans onkel Harald Schlegelmilch benyttet seg ikke av en slik mulighet.

«Hvis det er en slik mulighet og det åpner for store muligheter for Thomas, så vil det definitivt bli utnyttet å lære av feilene til Thomas sin gudfar, min bror,» sa Nellie Stolzerman. «Han er også en latvianer født i Latvia. Hvis muligheten er fordi han har tysk statsborgerskap, for eksempel, eller italiensk statsborgerskap, så vil han ikke la det gå fra seg. Absolutt ikke å gå glipp av.»

Mangeårig F-1-kommentator Jānis Janšević påpeker at det ikke bare er talent som er viktig i motorsport, men også en pilots evne til å tiltrekke sponsorer til et lag. For piloter fra små land er det mye vanskeligere å nå den kongelige motorsportklassen.

«Det betyr noe om du kommer fra et land med 1,7 millioner mennesker eller kommer fra et land med 1,4 milliarder mennesker og alt i mellom,» sa Janšević.

Janševics veier Stolzermans sjanser for å nå F-1 nøye, men utelukker det ikke helt. Suksessen som ble oppnådd i karting reiste imidlertid forventningene

Å oppnå F-1 krever ikke bare enorme midler, men også fortreffelighet i hver påfølgende klasse av motorsport.

«Dette er veldig tydelig – uansett hvor mye konkurranse det er, i likhet med boksing, uansett hvor du sykler, må du være i forkant. Du må vinne konkurransen, understreket Janšević.

Nellie Stolzerman sa at internasjonale selskaper og team er interessert i Thomas.

«Tomas er synlig, han er synlig. Det har ikke vært noen konkrete diskusjoner med noen om F-4-sesongen og støtten på en halv million,» forklarte Stolzermane. «Det er snakk om en test som vil koste mindre enn andre mennesker, andre sjåfører.»

Blant de baltiske statene var den estiske piloten Jurī Vips den nærmeste til oppskyting av F-1. I fjor hadde han oppnådd testpilotstatus for F-1-mester Red Bull, men på grunn av rasistiske ytringer ble samarbeidet med ham avsluttet. Vipas eksempel bekrefter imidlertid at det ikke er umulig for Baltic også å gå inn i F-1-kretsen.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende et stykke tekst som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter feil knappen for å sende tekstbiter for retting til redaktøren!

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *