«Det arabiske Norge» har de eneste ørkenfjordene i verden

Musandam-halvøya, som ligger på den nordøstlige spissen av den arabiske halvøy, har noen ganger blitt sammenlignet med Norge, og ikke bare på grunn av dens nærhet til oljerike farvann.

Her viker ørkenslettene i Ras al-Khaimah, den nordligste av de syv De forente arabiske emirater, for et spektakulært fjellandskap ispedd en labyrint av bukter. Det er et land med ørkenfjorder som kan være like majestetiske som sine skandinaviske kolleger, skriver CNN.


Foto: iStock av Getty Images

Rå isolasjon

Musandam Governorate er kun tilgjengelig via land via De forente arabiske emirater, men halvøya er en enklave av Sultanatet Oman, hvis fastland ligger omtrent 100 km sør, atskilt fra det av en stor del av territoriet til Emiratene.

Det er imidlertid ikke grensen som forklarer den tradisjonelle isolasjonen til dette lille stykket land, litt større enn Rhode Island, men det ekstremt ulendte terrenget.

Det er bare én asfaltert vei som forbinder hovedstaden Khasab med resten av verden via Ras Al Khaimah. Og selv om noen grusveier krysser halvøyas steinete, ørkeninteriør, trenger du et 4×4-kjøretøy for å navigere i dem, og helst litt kunnskap om det lokale landskapet.

Frem til i dag er mange Musandam-bosetninger kun tilgjengelige sjøveien.Dette har formet en lokal identitet som, i motsetning til naboemiratene, har vært relativt uberørt av masseturismen.

Lokalbefolkningen har til og med beholdt sitt unike språk, Kumzari, et språk med persiske røtter og sterk arabisk innflytelse, blandet med innslag av portugisisk og hindi.

Denne språklige blandingen indikerer at Musandams tilsynelatende avsidesliggende beliggenhet ikke er et stort problem når det kommer til åpent hav.


Foto: iStock av Getty Images

Strategisk handelsvei

Skjebnen til denne regionen har ofte vært knyttet til geopolitiske krefter gjennom tidene på grunn av dens strategiske beliggenhet som vokter den sørlige bredden av Hormuz-stredet og inngangen til Persiabukta.

Portugiserne var på høyden av sin makt her og bygde et fort, som fortsatt står i dag, i hovedbyen på halvøya, Khasab, for å kontrollere sjøtrafikken og handelen i denne regionen.

På 1800-tallet var det Storbritannias tur til å sette sine ben på halvøya. Tidligere var Khor ash Sham Bay kjent som Elphinstone Bay, etter den britiske guvernøren i Bombay, på hvis ordre området først ble utforsket på 1820-tallet.

Noen spor fra denne perioden, i form av flere forlatte steinbygninger, er fortsatt synlige på Telegraph Island, en liten holme forbi som båter lastet med turister passerer på vei til bukta. I viktoriansk tid var det et viktig knutepunkt i det keiserlige kommunikasjonsnettverket, siden det huset en nøkkelstasjon på telegraflinjen som koblet London til Britisk India. Det er et av mange steder som antas å være opprinnelsen til uttrykket «å gå rundt svingen», uttalt av ensomme soldater som mister kontrollen over sansene sine i ørkenvarmen.

På midten av 1800-tallet vurderte den britiske kongelige marinen til og med å etablere en marinebase ved Khasab. Dette skjedde ikke, men Storbritannia forble tett involvert i sakene til denne oljerike delen av verden og sendte allerede i 1971 SAS og SBS spesialstyrker for å hjelpe Sultan Qaboos fra Oman med å sikre sin suverenitet over Musandam.

I dag passerer opptil 20 millioner fat olje gjennom Hormuzstredet hver dag, noe som gjør denne smale strekningen til den viktigste maritime oljeruten i verden.


Foto: iStock av Getty Images

Dagsturer

For besøkende er havet fortsatt hovedattraksjonen på Musandam-halvøya, og med turismen som blomstrer i Dubai og langs UAE-kysten, begynner gjestene å strømme til.

Flere lokale bedrifter arrangerer dagscruise rundt i fjordene. En typisk reiserute inkluderer en seiltur langs kysten av den største bukten, Khor Ash Sham.

Båtene stopper flere ganger underveis for å la passasjerene svømme i det krystallklare vannet. Du trenger ikke noe spesielt utstyr, bare et par vernebriller og svømmeføtter levert av mannskapet for å svømme forbi korallrevene og beundre dyrelivet under vann.

Men det mest spennende med enhver tur til Musandam er å se delfiner, som det var mange av under CNNs besøk, disse sjøpattedyrene fulgte oss store deler av turen.

Khasab er havnen som alle seilturer går fra, og selv om dens kommersielle og turistinfrastruktur er ganske dårlig sammenlignet med ekstravagansen til de glamorøse feriestedene langs UAE-kysten, har den flere betjente hoteller i henhold til moderne internasjonale standarder.

I tillegg er omaniere stolte av sin gjestfrihet. Når en gruppe glemmer et barns leketøy på hotellet, reiser lederen hundrevis av kilometer over den internasjonale grensen bare for å returnere den personlig.

Hvordan komme seg dit

Den lokale Khasab-flyplassen har daglige flyvninger til Muscat, hovedstaden i Oman, selv om de fleste turister kommer fra Ras Al Khaimah med bil.

Før du drar til Musandam og dens fjorder, er det imidlertid viktig å huske på noen få punkter. Det er tross alt en enklave.

Statsborgere fra de fleste land kan få et omansk innreisevisum ved grensen (GCC-borgere kan ganske enkelt passere), men du må fortsatt gå gjennom UAE og Omansk toll og fylle ut de relevante dokumentene ved hvert av grensepunktene.

Hvis du kjører en bil registrert i De forente arabiske emirater, må du ha kjøreforsikring i Oman og vise bevis. Mange bilutleiefirmaer i UAE tilbyr denne forsikringen mot en tilleggsavgift, men ellers kan du få den ved grenseovergangen fra et omansk forsikringsselskap som har et lite kontor der.

I tillegg, til tross for en og annen stor gruppe som kommer med buss, er grenseprosedyren ganske rask. Veien er åpen for å utforske det som utvilsomt er en av Midtøstens mest fantastiske naturperler.


Foto: iStock av Getty Images

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *