Det forventes også billigere gass ved gassterminalene

I år, i motsetning til for ett år siden, er det ikke lenger noen russisk utpressing som europeere ville fryse den kommende vinteren uten gass fra Gazprom.

Situasjonen er annerledes enn i fjor

Organisasjonen «Gas Infrastructure Europe» rapporterte at Europa kunne klare seg uten gass fra Russland. Ifølge informasjonen din er EUs gasslagre 90 % fulle. Vanligvis ville lagrene ikke være fylt før rundt oktober.

«Slik full EU-gasslagring i august er en historisk begivenhet. «EU begynte å samle gass mye tidligere i år, og trekker konklusjoner fra i fjor da Russland stoppet gassforsyningen,» sa Kadri Simson, EU-kommisjonens energikommissær.

EU-land kjøpte gass fra USA, Norge og Aserbajdsjan. Før Russland begynte sin krig i Ukraina, var prisen på gass per megawattime rundt 20 euro. Gjennomsnittlig gasspris i år var rundt 38 euro per megawattime.

Denne prisen ble bestemt av det faktum at gass til EU-land hovedsakelig ble transportert gjennom gasstransportselskaper. En annen grunn er at uten russisk gass vil det ikke være tilstrekkelig gassforsyning på EUs gassmarked. Gassforsyningen i Europa forventes å øke i 2024. i midten som Qatar og USA øker produksjonen av flytende naturgass (LNG).

Europa bygger nye LNG-terminaler og kjøper dyrere gass for å unngå fjorårets russiske utpressing i år.

Gassoverskudd i Russland

Mikhail Krutikhin, en uavhengig og en av de mest respekterte ekspertene på gass- og oljemarkedet med base i London, sa at Russlands politiske beslutning om å stenge gassforsyningen til Europa i fjor var selvmordet til gassøkonomien.

Før krigen med Ukraina forsynte Russland Europa med 150-155 milliarder. kubikkmeter gass per år. Nå er det bare 10-15 milliarder. Kubikkmeter. Ungarn og noen sør-europeiske land kjøper også russisk gass.

Ifølge M. Krutikhin kan Russland årlig transportere opptil 30 milliarder kubikkmeter gass til Kina via Sila Sibiri-gassrørledningen. kubikkmeter gass. Byggingen av en ny gassrørledning til Kina «Sila Sibiri 2» ble annonsert i Russland. Kapasiteten vil være rundt 50 milliarder. kubikkmeter gass per år.

M. Krutichinas stilte spørsmål ved byggingen av en slik gassrørledning fordi den ikke var av økonomisk karakter, men av politisk art. Den russiske presidenten ønsker angivelig å bevise at gasseksport kan klares uten Europa.

Ifølge M. Krutikhin vil byggingen av en gassrørledning fra den nordvestlige delen av Russland, der hovedgassfeltene ligger, til Kina ta 12 til 15 år. Gazprom kunngjorde at de ikke ville begynne byggingen av en slik rørledning før de hadde kjøpsgarantier fra Kina og var klar til å investere i dette prosjektet. Kina gir ennå ingen garantier fordi de ikke trenger mengden gass som Russland tilbyr.

For tiden er gassproduksjonen over hele Russland allerede redusert med 20 %. Gazprom alene reduserte den med rundt 50 prosent, siden det var hovedleverandøren av gass til Europa. For å forhindre at gassproduksjonen i Russland blir fullstendig ødelagt, innføres en ordre om å øke gassforbruket i hjemmemarkedet med 8 % i landet gjennom administrative tiltak. hvert år.

Ifølge Krutikhin vil verken Kina eller hjemmemarkedet redde den russiske gassindustrien. Gazprom vurderer å bygge nye anlegg for flytende gass i den russiske Østersjøregionen. Gazprom håper å «injisere» en viss mengde gass gjennom skip inn i europeiske LNG-terminaler under dekke av noen mellommenn. Mr. Krutihin tvilte på at hvis det ble innført sanksjoner, ville Gazprom være i stand til å bygge flytende gassanlegg som krever vestlig teknologi.

Prosjekt: Planen er å bygge en ny gassrørledning fra Mukran til Lubmin langs den tyske østersjøkysten. Internett-bilde

Polsk gassrørledning og terminal

Samtidig viser handlingene til de øst-baltiske statene, Polen og Tyskland at ingen forbereder seg på en retur til russisk gass.

Nye terminaler for flytende naturgass er nylig bygget i Finland, Estland og Tyskland. Byggingen av en LNG-terminal er fortsatt planlagt i Latvia.

I disse dager ble byggingen av en ny gassrørledning fra den polske havnen i Gdansk til Gustorzin-området annonsert. Byggingen av den 250 km lange gassforbindelsen skal etter planen starte i 2024.

Det pågår også forberedelser til bygging av en LNG-terminal i havnen i Gdańsk. 18 august i år. Det polske statseide selskapet «Gaz System» og det private selskapet «Orlen» signerte en kontrakt verdt 6,1 milliarder. Installasjon av en FSRU-terminal i Gdańskbukta med en kapasitet på kubikkmeter per år.

Det er ment å levere gass til deler av Polen og andre sentral- og østeuropeiske land. Det er allerede kunngjort at etter å ha installert en ny FSRU-terminal som den i Klaipėda, vil Polen kreve å levere gass til deler av Ukraina i fremtiden.

Ny terminal i Tyskland

Tyskland forbereder seg på å bygge nok en gassterminal i Østersjøen. Gassterminalen Lubmin startet driften i begynnelsen av dette året. Tyskland planlegger nå å bygge en gassterminal på øya Rügen ved Mukran.

En cirka 50 km lang gassrørledning skal bygges mellom Lubmin og Mukran på den tyske østersjøkysten. LNG-gass vil bli pumpet fra Mukran til Lubmin. Dette området i Tyskland er viktig fordi Nord Stream-rørledningen fra Russland pleide å komme hit. Forgreninger av gassrørledninger førte fra denne rørledningen til Tyskland, inkludert gassrørledningen som forsynte Berlin med gass.

Nå skal den nordlige og østlige delen av Tyskland forsynes med gass via Lubmin LNG-terminalen, som allerede er i drift, og den planlagte byggingen av Mukran LNG-terminalen. Det er en del skeptikere til byggingen av Mukran LNG-terminalen, nærmere bestemt de som ikke er enige i at den skal bygges på ferieøya Rügen. I det minste som et kompromiss aksepteres det at selve rørledningen fra Mukran LNG-terminalen ikke skal bygges over øya, men legges til kysten av Østersjøen.

Mukran og den tilstøtende Zasnice-havnen falt i noe forfall da skipslinjen knyttet til Klaipėda opphørte å eksistere. Kun linjer til Bornholm og Sverige gjenstår. Tyske myndigheters ønske om å lage ny havneinfrastruktur i Mukran hilses velkommen av en del av befolkningen.

  • Prosjekt: Planen er å bygge en ny gassrørledning fra Mukran til Lubmin langs den tyske østersjøkysten.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *