Norsk oljehovedstad innfører gratis kollektivtransport

Stavanger, Norges oljehovedstad, er en annen europeisk by som tilbyr helt gratis offentlig transport. Det er den fjerde største byen i landet. 320 000 innbyggere kan nå dra nytte av applikasjonen som ble lansert 3. juli for gratis billetter til offentlig transport for innbyggerne i byen.

Allerede før endringene ble innført, hadde 40 000 personer registrert seg og opprettet en konto for å laste ned billetter til lokale busser, tog og ferger som betjener kystøyene.

Priser for offentlig transport: En buss- og togbillett for voksne koster vanligvis rundt 40 kroner ($4) per reisetime.

Stavangers gratis reiseopplevelse er på ingen måte den første i Europa, men byvalget er overraskende. Stavanger er kjent som hjertet i Norges olje- og gassindustri. Byen prøver imidlertid å bli Norges «energihovedstad», takket være fornybar energi, spesielt takket være vindturbiner som erstatter oljeplattformer til havs, skriver Bloomberg.

Gratis kollektivtransport i Stavanger by er trolig en politikk som demonstrerer byens grønne omstilling, med mål om å øke andelen aktive kollektivreiser til 70 % av alle reiser i byen.

Et av de minste landene i Europa tester en idé: gratis offentlig transport. Fungerer denne politikken?

I 2020 var det 696 biler per 1000 innbyggere

18 millioner dollar i finansiering

Den er for tiden i forsøksfasen. Til dette formålet er det bevilget 200 millioner kroner (18,7 millioner dollar) i billettsubsidier. Det er anslått at beløpet vil være nok til å betale billettene til alle som bruker appen i rundt ett år. Når dette beløpet er brukt og programmet anses som vellykket, vil ytterligere finansiering være nødvendig.

Registrering krever bevis på lokalt bosted. Det er også skeptikere. Ikke alle innbyggere er overbevist om effektiviteten til denne politikken. Motstandere av byens sentrum-venstrebevegelse sier at pengene kan brukes bedre på å utvide og forbedre busssystemet, i stedet for å gjøre det som allerede finnes gratis.

Tallinn, den estiske hovedstaden, tilbyr gratis offentlig transport til sine innbyggere for 10. år på rad, en politikk som siden har blitt rullet ut over hele landet. Den franske byen Dunkirk introduserte det samme i 2014. Hertugdømmet Luxembourg ble det første landet som skrotet billettpriser for alle, ikke bare lokale innbyggere, i 2020. Malta fulgte etter, og introduserte gratis busser over hele landet i 2022.

Så langt er det ingen konkrete bevis for at disse retningslinjene fungerer etter hensikten. Gratis transport i Luxembourg har for eksempel ikke redusert antall biler på veiene, og det er nettopp det de sikter mot.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *