En hval som antas å være en russisk spion har ankommet Sverige – ČT24 – tsjekkisk fjernsyn

Hvithviten ble først oppdaget i Finnmark i Nord-Norge. Siden har det sakte beveget seg langs kysten der i tre år. De siste månedene har hun imidlertid akselerert og satt kursen mot svensk farvann. I slutten av mai gikk den inn i dem og ble observert i Hunnebostrand, utenfor den sørvestlige kysten av Sverige.

– Vi vet ikke hvorfor det har akselerert så mye nå, sier Sebastian Strand, marinbiolog ved OneWhale, til AFP. «Hovedsaken er at den beveger seg bort fra sitt naturlige miljø veldig raskt,» understreket han. Forskere har fortsatt ingen anelse om hvorfor belugaen oppfører seg på denne måten, men de har en rekke hypoteser.


«Det kan være hormonene som gjør at han ønsker å finne en ektefelle. Eller det kan være ensomhet, siden hvithvite er en veldig sosial art. «Det kan bare være å lete etter andre hvithvite,» tenker marinbiologen. Ifølge Strand er hvalen trolig 13 til 14 år gammel, noe som setter den i en alder hvor den føler et sterkt ønske om kontakt med andre medlemmer av arten, inkludert seksuell kontakt.

Men han har ikke den minste sjanse til å oppfylle disse behovene. Hvithviten lever helt ensom, den nærmeste bestanden av denne arten er nær Svalbard helt nord i Norge.

Beluga med sele

Belugaen ble kalt «Hvaldimir» i norske medier. Det er et ordspill som kombinerer ordene «hval» (norsk for hval) og Vladimir, et skuespill om Russlands president Putins fornavn. At hun på en eller annen måte er knyttet til Russland har blitt spekulert i siden hun første gang ble observert. Det var da marinbiologer la merke til at en sele var festet til kroppen hans.

Den hadde et feste som var egnet for å feste et kamera og ordene «Property of St. Petersburg» på plasthåndtakene. Da eksperter undersøkte Hvaldimir, konkluderte de med at han tilsynelatende hadde rømt fra fangenskap, hvor han tilsynelatende ble opplært til spionasje av den russiske marinen. Hvalen er veldig vant til mennesker.

Moskva svarte aldri offisielt på denne informasjonen.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *