«LNG-selskapet Novatek er mindre nær Kreml enn Gazprom»

Land i EU kjøper nå betydelig mer russisk flytende naturgass (LNG) enn før invasjonen av Ukraina. Landet vårt er ledende og har til og med kommet inn blant de tre beste i verden.

EU-landene har allerede kjøpt 22 millioner kubikkmeter LNG mellom januar og juli 2023. Dette er resultatet av tall fra Brussel-dataselskapet Keplr, som ble analysert av menneskerettighetsorganisasjonen Global Witness. Det er om lag 40 prosent mer enn de 15 millioner kubikkmeterne i samme periode i 2021, skriver nyhetsbyrået IPS. Global Witness anslår den totale verdien i år til 5,29 milliarder euro.

Det er en mye større økning enn det globale gjennomsnittet på 6 prosent. EU-landene står nå for mer enn halvparten (52 %) av Russlands totale eksport og har blitt en av Kremls viktigste inntektskilder.

Tidligere forskning fra Global Witness har vist at spesielt Shell og TotalEnergies fortsatte å handle med russisk LNG etter invasjonen. Faktisk er Total den største ikke-russiske kjøperen av flytende gass fra landet, med totalt nesten 4,2 millioner kubikkmeter siden begynnelsen av året.

Zeebrugge

Det er slående at landet vårt er rangert over hele verden Topp tre største kjøpere skiller seg ut. Kina kommer først med 20 prosent, etterfulgt av Spania med 18 prosent og Belgia med 17 prosent. I samme periode i 2021 lå Belgia fortsatt på en syvende plass.

Har Zeebrugge, et europeisk gassknutepunkt, et forvrengt bilde? Havnen i Zeebrugge er en av få stasjoner i Europa hvor LNG fra isbryterskip som returnerer fra nord blir overført til vanlige lasteskip.

– Havnen i Zeebrugge er et omlastingssted for gass fra Norge, Storbritannia, USA og Russland, sier energiekspert Thijs Van de Graaf (UGent). «Og en stor del av denne gassen blir pumpet til Tyskland og videre østover. Da får vi skylden mens de får gassen (ler). Når det gjelder import av russisk LNG av europeiske selskaper: Fluxys (eieren og operatøren av LNG-terminalen, utg) gjør ikke disse kjøpene. Det gir bare infrastrukturen sin.»

Fyll Putins lommer

«Det faktum at medlemslandene kjøper mer LNG fra Russland enn før krigen viser at vi rett og slett ikke beveger oss raskt nok til å erstatte gass med fornybar energi,» sa Jonathan Noronha-Gant i Global Witness. «Regjeringene må våkne opp til realiteten av vår avhengighet av fossil gass og utvikle en nødplan for en fullstendig utfasing – som starter med et forbud mot handel med russisk gass som ligger langs Putins lommer.»

Energispesialist Van de Graaf mener en kommentar er på sin plass. «For LNG gjør europeiske selskaper forretninger med Novatek, et annet russisk selskap enn det statseide Gazprom. I prinsippet holder denne litt mer avstand til Kreml fordi den er uavhengig. Selvfølgelig skal vi ikke ha noen illusjoner om dette: pengene dine kan like gjerne finansiere den russiske krigsmaskinen. Men Gazprom er et av de viktigste våpnene i Putins arsenal.»

I mars ba EUs energikommissær Kadri Simson også medlemsland og EU-selskaper om å slutte å kjøpe russisk LNG. Siden slutten av fjoråret har EU stort sett forbudt russisk fossilt brensel, bortsett fra små mengder råolje og naturgass transportert med rørledning og LNG.

(Ingen forskjell

For Noronha-Gant er det ingen forskjell mellom russisk gass og russisk olje. «Å kjøpe russisk gass har samme effekt som å kjøpe russisk olje. Begge finansierer krigen i Ukraina, og hver euro betyr mer blodsutgytelse. Mens europeiske land fordømmer krigen, gir de penger til Putin. Land må gå på bane og forby handel med russisk LNG.»

Van de Graaf er uenig. «Russland er verdens største eksportør av olje til globale markeder og den nest største eksportøren av råolje etter Saudi-Arabia. At vi i stor grad har forbudt denne oljen er mye viktigere med tanke på innvirkningen på den russiske statskassen. Jeg vet ikke om forbud mot LNG vil endre mye. Vi må da erstatte den med LNG fra USA, Nigeria, Algerie, Qatar osv. Til syvende og sist blir det litt dyrere for dem å eksportere det og litt dyrere for oss å importere det. Ikke lenger.

Og et europeisk forbud mot russisk rørgass? «Denne gassen importeres fortsatt i stor skala gjennom Ukraina og Tyrkia,» heter det. «Til land som ikke har noen utgang til sjøs: Ungarn, Slovakia… Det er praktisk talt umulig for portløse land å vende seg bort fra russiske forsyninger.» Så det er her det geografiske spørsmålet spiller inn.»

Med bidrag fra Laurens Bouckaert

Les også:

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *