En syk russer på Nordpolen. Han ble reddet fra Svalbard av et norsk helikopter

Norge har brukt et helikopter for å redde en syk russisk mann fra en vitenskapelig stasjon nær Nordpolen. Ifølge norske redningsmenn var det den hittil nordligste evakueringen av en pasient i verden, ifølge AFP.

H215 Super Puma-helikopteret fra den franske produsenten Airbus Helicopters ankom den russiske polfareren, som jobbet ved den russiske forskningsstasjonen Severny Polyus, rundt 445 kilometer fra Nordpolen. Russiske myndigheter har bedt om redning av en mann hvis helse ble ansett som kritisk. Flyet lettet tirsdag kveld fra Longyearbyen på Svalbard, 925 kilometer unna.

«Dette er den nordligste evakueringen av en pasient som noen gang er utført i verden,» rapporterte nettstedet til Barents Observer. Talsmann for Bodö redning, Rune Danielsen, sa til AFP at det var en operasjon på ytterste grense av helikopterets rekkevidde. «For å komme så langt, teller den minste detalj: vekten, vinden,» forklarte Danielsen.

Redningsaksjonen ble utført i henhold til bilaterale avtaler om søke- og redningsaksjoner i Arktis mellom Norge og Russland, til tross for forverringen i forholdet mellom de to landene på grunn av Russlands krig i Ukraina.

Etter ankomsten til Longyearbyen ble den russiske pasienten fraktet med fly til det norske fastlandet, hvor han ble innlagt på sykehus i Tromsø. På grunn av medisinsk konfidensialitet kommenterte hun ikke helsen hans.

– Han ble operert i Tromsø. Pasientens tilstand er alvorlig, men stabil, sier den russiske ambassaden i Norge til AFP.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *