Vekttapsmedisinen Wegovy treffer det britiske markedet til tross for at Novo Nordisk sliter med å levere det

* Novo sier at lanseringen av Wegovy i Storbritannia vil være «kontrollert og begrenset».

* Medisiner vil være tilgjengelige gjennom et dedikert NHS-system og privat

* Prisen for private pasienter vil være mellom £199 og £299, sa en nettapotekkjede

(Oppdaterer proporsjoner i paragraf 4, legger til kommentarer fra forsikringsselskaper i paragraf 17-18 og kommentarer fra UK Health Secretary i paragraf 23-24)

LONDON, 4. september (Reuters) – Novo Nordisk lanserte sitt vekttapsmedisin Wegovy i Storbritannia på mandag, og utvider seg til et andre stort marked i Europa på litt over en måned ettersom det sliter med å holde tritt med økende etterspørsel etter å holde.

Den danske legemiddelprodusenten sa i en uttalelse at den ukentlige jab ville være tilgjengelig i Storbritannia «gjennom en kontrollert og begrenset utrulling».

Økende etterspørsel etter Wegovy og Novos svært effektive diabetesmedisin Ozempic sendte selskapets aksjer og overskudd til rekordhøye nivåer. Fredag ​​ble LVMH kastet ut som Europas mest verdifulle børsnoterte selskap, og avsluttet det franske luksuskonsernets to og et halvt år lange regjeringstid på toppen.

Aksjene steg så mye som 2,3 % til rekordhøye 1 331 danske kroner (193 dollar) i handelen midt på formiddagen mandag. De er opp 41 % så langt i år.

Wegovy, som har vist seg å hjelpe pasienter med å redusere kroppsvekten med omtrent 15 % når det brukes i forbindelse med trening og livsstilsendringer, er for tiden tilgjengelig i USA, Norge, Danmark og siden slutten av juli i Tyskland.

Novos manglende evne til å holde tritt med etterspørselen etter Wegovy i USA har forsinket lanseringen i det meste av Europa.

Reuters rapporterte i forrige uke at forsyningene av Wegovy var i ferd med å bli tomme i Tyskland mindre enn en måned etter lanseringen i Europas største narkotikamarked, noe som understreker utfordringen til Novos ambisjoner i Europa.

«Vi overvåker nøye etterspørselen etter Wegovy og jobber med regulatorer og leverandører for å sikre at personer med fedme kan få tilgang til og fortsette å bruke behandlingen,» sa Novo.

Selskapet og det britiske byrået NICE, som overvåker kostnadseffektiviteten til medisiner, nektet å kommentere kostnadene.

I en første priskunngjøring fortalte den britiske nettapotekkjeden Simple til Reuters at den ville belaste private pasienter mellom 199 og 299 pund ($251 til $377) for en månedlig forsyning. Dette inkluderer en konsultasjon med fastlegen din, resept og fraktkostnader.

I USA selges stoffet for opptil 1350 dollar per måned.

I mars anbefalte NICE bruk av Wegovy hos voksne med minst én vektrelatert tilstand og en kroppsmasseindeks på 35, men bare som en del av NHSs spesifikke vektkontrollprogram.

NICE-anbefalingen krever også at Wegovy skal brukes i «opptil to år».

Novo sa at stoffet ville være tilgjengelig gjennom NHS vektkontrollprogram og «privat gjennom en registrert helsepersonell».

Det var ikke umiddelbart klart hva konsekvensene ville være dersom stoffet var tilgjengelig gjennom private helsepersonell.

To av landets største private forsikringsselskaper, Aviva og AXA Health, sa til Reuters at de ikke ville betale Wegovy.

«Vi dekker ikke behandlingskostnader da privat helseforsikring kun er ment å dekke akutte sykdommer,» sa en talsmann for Aviva, som har 1,1 millioner britiske kunder med privat helseforsikring.

Novo sa ikke hvor mange aksjer det ville gjøre tilgjengelig i Storbritannia. Selskapet prøver å overbevise europeiske myndigheter og forsikringsselskaper om å dekke Wegovy og prøver å posisjonere det som mer enn bare et livsstilsmedisin.

«Siden vi forventer at forsyningen vil forbli begrenset i overskuelig fremtid, vil noe av det tilgjengelige lageret kun gjøres tilgjengelig for bruk innen NHS for å gjøre det mulig for helsepersonell å implementere NICE-retningslinjer,» sa legemiddelprodusenten.

Rundt 50 000 kvalifiserte pasienter i England kan foreskrives Wegovy gjennom spesialiserte NHS vektkontrolltjenester, sa en NHS-talsmann i en uttalelse.

I følge en rapport fra 2019 fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) er nesten én av tre voksne i Storbritannia overvektige, den høyeste andelen i Europa.

Fedme-relaterte sykdommer står for 8,4 % av helseutgiftene og, kombinert med lavere arbeidsmarkedsprestasjoner, fører til et fall på 3,4 % i Storbritannias BNP, heter det i rapporten. Fedme er vanligvis definert som en kroppsmasseindeks (BMI) på 30.

Fedme er den nest vanligste årsaken til kreft som kan forebygges i landet og koster NHS rundt 6,5 milliarder pund i året, sa helse- og sosialsekretær Steve Barclay i en uttalelse mandag.

Numan, som beskriver seg selv som Storbritannias ledende nettbaserte helseselskap for menn, fortalte Reuters at de ville sluttføre leveringskvoter med Novo denne uken og planla å begynne å utstede resepter senere denne måneden.

($1 = 6,8981 danske kroner)

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *