Enorme fosfatforekomster oppdaget i Norge: avgjørende for batterier og solcellepaneler

I årene som kommer vil flere og flere elbiler være på veien. Disse skal drives av fornybar energi. Men for å få til denne endringen kreves det enorme mengder råvarer, inkludert fosfat. Det kan tross alt brukes til å produsere fosfor, en komponent i solcellepaneler og batterier til elbiler, bl.a. gjødsel.

Gruveselskapet Norge Mining har nå oppdaget en fosfatforekomst på rundt 70 milliarder tonn i Norge. Det er like mye som alle kjente fosfatkilder sammen i verden. Faktisk oppdaget selskapet fosfatbergarten i 2018. Det var i utgangspunktet tenkt å strekke seg til en dybde på 300 meter under jorden, men selskapet oppdaget etter hvert at forekomsten gikk opptil femten ganger dypere, opp til cirka 4500 meter.

Bor dypere

«Da vi oppdaget dette, gjennomførte vi to boreprogrammer i to soner. Og i disse to sonene … har vi oppdaget to ressurser i verdensklasse som sammen vil gi råvareforsyninger i minst 50 år, sier Michael Wurmser, grunnlegger av Norge Mining. mot Euractiv. Men det kan være mer av den dyrebare steinen. Det er imidlertid foreløpig ikke mulig å bore til 4500 meters dyp, så det ble kun utført en evaluering til 1500 meters dyp.

Fly og raketter

I tillegg til fosfat ble det også oppdaget vanadium og titan i forekomsten. Wurmser sa ikke hvilke mengder det dreide seg om. Fordi titan er svært motstandsdyktig mot korrosjon og tåler store temperatursvingninger, brukes det ofte til å bygge fly og raketter. Vanadium er også ofte brukt i luftfart og for å lage rustfritt stål.

Fra fosfat til fosfor

Nå som mengdene er fastsatt, ønsker Norge Mining å fortsette med gruvefasen. Wurmser fortalte Euractiv at alle grunnleggende krav for å gi tillatelse er oppfylt. Selskapet har allerede gjennomført blant annet økonomiske mulighetsstudier. Den norske regjeringen skal også ha gitt sin velsignelse.

Nå må også EU (EU) overbevises om den strategiske betydningen av funnet, sa Wurmser. Selv om Norge ikke er medlem av EU, er det en del av en rekke europeiske handelsprosjekter, deriblant European Free Trade Association (EFTA), Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og Schengen-området. EU-kommisjonen vurderer fosfatbergart tilsvarende Lov om kritiske råvarer (CRMA), et lovutkast som EU ønsker å sikre tilgang på viktige råvarer med som «kritisk», ikke «strategisk». Råvareutvinningsprosjekter som faller inn i sistnevnte kategori får raskere godkjenning.

Europa selvstendig

Ifølge Wurmser kan fosfat også klassifiseres som strategisk fordi stoffet vil gjøre Europa mulig å bli mer selvstendig. Dessuten kan fosfatforedling innen Europa være mer miljøvennlig enn i land som Kina og Vietnam, sier han. Til syvende og sist frigjør prosessen mye karbon, men fordi miljøstandardene er høyere i Norge, brukes karbonfangstteknologier i behandlingen, sier Wurmser. «Fosforet fra Kina, Vietnam og Kasakhstan gjør ikke nødvendigvis et solcellepanel til et miljøvennlig produkt.»

Les også:

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *