Er det uunngåelig å leve med klimaanlegg?

Utbredt i USA, fordømt i Europa, ønsket i Sør-Asia – på bakgrunn av tiltagende hetebølger, er klimaanlegg i ferd med å bli gjenstand for global diskusjon, melder AFP.

På godt og vondt er de en av de vanligste mestringsløsningene i en varmende verden. For millioner av mennesker rundt om i verden har klimaanlegg blitt en grunnleggende nødvendighet som garanterer deres overlevelse, sier eksperter. Men mens klimaanlegg gir umiddelbar lindring, betaler klimaet en høy pris. For å gi elektrisitet til alle klimaanlegg, slipper kraftverk ut klimagasser til atmosfæren, som varmer opp planeten ytterligere.

For tiden slipper luftkondisjoneringssystemer ut omtrent én milliard tonn karbondioksid per år av totalt 37 milliarder tonn, ifølge data fra Det internasjonale energibyrået.

Er det mulig å bryte denne onde sirkelen? Ja, sier ekspertene. Dette kan inkludere utvikling av fornybare energikilder, mindre energikrevende klimaanlegg og nye kjøleteknologier.

– Det er folk som mener at vi ikke bør bruke klimaanlegg i det hele tatt, men jeg tror ikke det er mulig, sier Robert Dubrow, direktør for Senter for klimaendringer og helse, til AFP. Yale University. Tilgang til klimaanlegg redder allerede titusenvis av liv i året, og det tallet fortsetter å stige, ifølge en fersk rapport fra senteret, medforfatter av Dubrow.

Forskning viser at risikoen for varmerelatert død reduseres med nesten 75 % i boliger med klimaanlegg. I USA, hvor omtrent 90 % av hjemmene er luftkondisjonerte, fremhever andre studier hvilken rolle klimaanlegg har i å beskytte befolkningen og den potensielt ødeleggende effekten av varmefeil.

Globalt, av de 3,5 milliarder menneskene som bor i varmt klima, har bare 15 % klimaanlegg, ifølge data fra Center for Climate Change and Health.

Antall klimaanlegg i verden – omtrent to milliarder i dag – forventes å øke under den kombinerte effekten av stigende temperaturer og økende inntekter, spesielt i Kina, India og Indonesia.

I India, for eksempel, forventes andelen boliger med klimaanlegg å øke fra 10 % til 40 % innen 2050, ifølge en fersk studie. Behovet for ekstra elektrisitet vil imidlertid være lik den årlige produksjonen i et land som Norge. Hvis Indias kraftsystem fortsetter å bruke fossilt brensel, vil det bety utslipp av ytterligere 120 millioner tonn karbondioksid, eller rundt 15 % av landets nåværende utslipp fra kraftsektoren.

I tillegg bruker klimaanlegget kjølemidler som hydrofluorkarboner, som er tusenvis av ganger kraftigere enn karbondioksid når det gjelder å varme opp atmosfæren. Klimaanlegg bidrar også til dannelsen av urbane varmeøyer ved å fjerne varm luft fra bygninger. En studie fra 2014 simulerte en økning på én grad celsius om natten i sentrum på grunn av denne effekten. Prisen på klimaanlegg og strømregningene de forbruker gjør dem uoverkommelige for en del av befolkningen som trenger å kjøle seg ned.

I noen land trenger selv de mest sårbare gruppene, som eldre og gravide, virkelig klimaanlegg, sa forsker Enrica de Chan ved Ca Foscari-universitetet i Venezia, Italia. Hun legger til at det er viktig å kombinere det med andre teknologier og tilnærminger – først og fremst med fortsatt vekst av andelen fornybar energi i elektrisitetsproduksjonen, slik at klimaanlegg bidrar til å redusere gassutslipp Drivhuseffekt. En annen måte er å utvikle og bruke klimaanlegg som bruker mindre strøm. Senter for klimaendringer og helse fremmer strengere energieffektivitetsstandarder, samt bruk av klimaanlegg ved temperaturer som ikke er lavere enn 24 grader Celsius. Men fremfor alt anbefaler eksperter å øke grøntarealer og vannbassenger i boligområder.

Innovasjoner utvikles hovedsakelig i tre retninger: energieffektivitet, drift uten skadelige kuldemediegasser og begrensning av varmluftsutslipp fra lokaler.

Inverterteknologi halverte strømforbruket etter 1990,

data fra det amerikanske energidepartementet indikerer dette. Nye teknologier inkluderer systemer som bruker sensorer som bestemmer antall personer i et rom eller en bygning for å modulere luftstrømmen.

Skadelige kjølemedier blir allerede erstattet av R-290 (propan) i noen land, sa Ankit Kalanki fra Rocky Mountain Institute i USA. En startup opprettet i år i Cambridge, Massachusetts, utvikler en mekanisme basert på kjølere som aldri endrer fast tilstand og dermed unngår skadelige utslipp til atmosfæren.

Blant teknologiene for å redusere mengden varm luft som slippes ut i atmosfæren av klimaanlegg er geotermiske systemer som evakuerer den gjennom underjordiske rør, bemerker AFP.

BTA

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *