Estiske Nortal kjøper det bulgarske selskapet Questers for 8,5 millioner euro

Med forretningssenter i Sofia

Alexander Drangazhov sa til «Capital» at han ville være i stand til å kommentere transaksjonen om noen tid. Da TPXimpact tok over for seks år siden, ble han aksjonær og forble administrerende direktør i selskapet, med hovedutviklingsteamet i Sofia. De siste årene har det bulgarske selskapet «Questers Bulgaria» vokst jevnt og trutt – i fjor var omsetningen 27,6 millioner BGN. I løpet av de siste tre årene har selskapet doblet omsetningen – i 2019 utgjorde den 13,5 millioner BGN. I tillegg til den åpenbare effekten av pandemien på selskapets resultater, er dette også tydelig i antall ansatte, også før koronaviruset (se tabell). Ifølge det baltiske nyhetsbyrået BNS var Questers» totale omsetning £13,1 millioner (€15,2 millioner) med en EBITDA på £1,3 millioner.

Questers kunder kommer fra Europa, Storbritannia og USA. De utvider virksomheten sin ved å integrere bulgarske IT-spesialister i sin egen IT-plattform og applikasjonsutviklingsteam. Questers bygger team for bransjer som media, finans, forsikring, e-handel, cybersikkerhet og mer. For eksempel er en av deres store kunder News Corp. via News UK, gruppen bak aviser som The Times og Sunday Times. Det bulgarske teamet, som det søkes medarbeidere til, utvikler løsninger for nettsidene og lyd- og videoplattformene til gruppens ulike publikasjoner og radiostasjoner. Questers er også en av grunnene til at den britiske nettgiganten Ocado valgte Bulgaria i 2016 som sitt utviklingssenter. Opprinnelig var det bulgarske selskapet en partner av Ocado, og ga hele sitt nødvendige team av IT-spesialister her. Deretter brøt britene opp for å starte sitt eget selskap, som allerede har rundt 200 personer i Sofia. Questers jobbet også med Dow Jones IT-team i Sofia, med partnerskapet mellom de to selskapene som skapte nye spesialiserte DJ-er. Andre kunder inkluderer giganter som Bosch, Cargill, Logitech, etc.

På sin side er den nye eieren Nortal i utgangspunktet kjent som en av de største partnerne til den estiske regjeringen for digitalisering av alle tjenester (e-Estonia-prosjektet). Selskapet bygde driftssystemet for strukturfondene til Finansdepartementet, samt det elektroniske systemet for landets forsikringstakere, samt skatte- og helseinformasjonsplattformene. Deretter ble Nortals tjenester i dette segmentet også brukt av kunder som den tyske og omanske regjeringen. Mer enn 80 % av konsernets inntekter kommer nå fra utenfor Estland, og omsetningen for 2021 nådde €131 millioner med mer enn 1000 ansatte i forskjellige land. Imidlertid er veksten langt fra bare organisk, men også drevet av oppkjøp, som Bulgaria.

Selges under lett press

Selger TPXimpact, notert på alternative segment AIM i London, forklarte salget ved å fokusere på nøkkelområdene og ferdighetene, og spesielt innen digitale transformasjonstjenester, der de fortsatt ser potensiale for «betydelig vekst». Derfra kunngjør de at 2/3 av de forventede £7,5 millioner i inntekter vil bli brukt til å betale tilbake gjeldende gjeld, og resten vil bli investert i utvidelse av hovedlinjene.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *