Et amerikansk hangarskip har ankommet Norge

Det amerikanske hangarskipet USS Gerald Ford. Foto av Javad Parsa (Reuters/Scanpix).

Et amerikansk hangarskip ankom Oslo onsdag og skal senere delta i øvelser med norske styrker.

Det norske forsvaret sa at det ga dem en «unik mulighet til å utvide samarbeidet ytterligere og jobbe tettere med vår nøkkelallierte, USA».

USS Gerald R. Ford, et atomskip, gikk inn i Oslofjorden, eskortert av en hurtigbåt med bevæpnede menn.

Norske styrker sa at alle skip må holde seg en halv kilometer fra hangarskipet, og området ovenfor er erklært flyforbudssone.

Ankomsten av skipet, kalt verdens største hangarskip, ble sendt på norsk offentlig fjernsyn. Folk, noen med kikkert, så på land mens denne kjempen presset seg dypere og dypere inn i fjorden og til slutt nådde Oslo.

Skipet vil være i den norske hovedstaden frem til tirsdag. Deretter skal han være med på en øvelse av det norske forsvaret.

I begynnelsen av mai kunngjorde den amerikanske marinen at skipet hadde forlatt Norfolk, Virginia, for sin første kamputplassering, etter en kortere to-måneders utplassering høsten 2022.

USS Gerald R. Ford er den første av den amerikanske marinens nye Ford-klasse hangarskip, med to til under bygging.

Rundt 2600 seilere tjenestegjør på skipet – 600 færre enn på forrige generasjon hangarskip.

Som svar på hendelsen uttalte den russiske ambassaden i Oslo at «en slik maktdemonstrasjon virker ulogisk og skadelig».

Forholdet mellom Oslo og Moskva har vært anstrengt siden starten av den russiske invasjonen av Ukraina. Landet er forbundet med en 198 km grense i Arktis.


Det er forbudt å reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i offentlige informasjonsverktøy og på internettsider uten skriftlig samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg – vi vil informere deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura» osv. i kildene.