EU-ledere vil godta hasjen. Helten i Nagano legger ut for å lobbye mot Putins idrettsutøvere

Tidligere ishockeyrepresentant Dominik Hašek skal tale til medlemmer av Europaparlamentet i juli. Han vil anbefale utestengelse av russere og hviterussere fra sportskonkurranser i den demokratiske verden. Samtidig vil han i Strasbourg oppfordre europeiske regjeringer til å hjelpe russiske og hviterussiske idrettsutøvere som offentlig fordømmer russisk aggresjon mot Ukraina.

«Så lenge russerne og hviterusserne ikke tar avstand fra krigen i Ukraina, bør vi ikke inkludere dem i våre konkurranser. Jeg antar at hovedfokuset vil være på deres deltakelse i de olympiske leker i Paris,” sa Hašek til avisen Aktuálně .cz. De olympiske leker finner sted neste sommer i Frankrikes hovedstad.

«Samtidig vil jeg be om hjelp til idrettsutøverne som fordømmer drapet på ukrainere. Gi dem asyl, gi asyl til familiene deres og la dem konkurrere under et nøytralt flagg,» la den veteraniske hockeymålvakten til.

En av de tsjekkiske representantene, Tomáš Zdechovský fra KDU-ČSL, medlem av den sterkeste gruppen i EU-parlamentet, inviterte Hašek til Europaparlamentet. Debatten er berammet til tirsdag 11. juli under plenumsmøtet i Strasbourg.

«Noen idrettsforeninger så vel som andre MEP-er bagatelliserer russere og hviterussers deltakelse i lekene. Dette er forkastelig, og vi må snakke om det,” sa Tomáš Zdechovský til redaksjonen. «Dominik Hašeks ord gir gjenklang, de har millioner av treff i Europa og Amerika. Det er derfor jeg trodde det var viktig å bringe stemmen hans til Strasbourg, la Zdechovský til.

Møte med presidenten for Europaparlamentet

Hašek bør snakke med de mest innflytelsesrike MEP-ene fra de viktigste politiske gruppene og komiteene, inkludert for eksempel den polske tidligere utenriksministeren Radoslaw Sikorski, franske og baltiske politikere og andre. Han skulle også møte parlamentets speaker, Roberta Metsola. Han vil ikke holde en tale til plenum, som er forbeholdt politiske ledere.

Parlamentsmedlemmer har ikke eksklusiv jurisdiksjon over idrett og kan derfor ikke binde idrettsforbund og foreninger til noe. Likevel mener Dominik Hašek det er viktig å «benytte seg av muligheten til å snakke på et så viktig forum».

«MEP-medlemmene har innflytelse på landene sine. «Du kan henvende deg til myndighetene i ditt eget land, for eksempel i spørsmålet om asyl for de idrettsutøverne som tar avstand fra Putin og trenger vår hjelp,» forklarte den tidligere NHL-spilleren.

Nagano-olympieren og den to ganger utenlandske Stanley Cup-vinneren ble nylig hyllet som en sterk kritiker av russiske og hviterussiske representanters deltakelse i vestlige konkurranser. Hašek argumenterer for at starten på blant annet disse idrettsutøverne er «reklamekrig, reklamedrap» og bør derfor forhindres med mindre de tar avstand fra det.

Dominik Hašek reiste også til Ukraina i begynnelsen av juni med denne beskjeden. I tillegg til Kiev besøkte han Kharkiv, Irpin og Bucha, hvor noen av de største massakrene på ukrainske sivile fant sted. Den tsjekkiske representanten var den første toppidrettsutøveren fra utlandet som personlig reiste til Ukraina.

Idrettsverdenen er delt av engasjementet fra russere og hviterussere. Den tsjekkiske olympiske komité (ČOV) avviste russere og hviterussers deltakelse i OL og prøver å overtale andre til å gjøre det samme. I tillegg til Haag vil diplomaten Michael Žantovský også reise til Strasbourg, som leder ekspertgruppen for renseanlegg, som har som oppgave å sette opp barrierer for å hindre deltakelse av representanter for stater som driver væpnet aggresjon mot andre land. Žantovský ble invitert av KDU-ČSL MEP Michaela Šojdrová.

På den annen side avviser Den internasjonale olympiske komité, enkelte tsjekkiske idrettsforbund og kanadisk-amerikanske NHL den russiske boikotten. De hevder at dette strider mot prinsippet om ikke-diskriminering av idrettsutøvere. Den tsjekkiske ishockeyspilleren planlegger derfor også en reise til Amerika, hvor han skal prøve å overbevise NHL-ledelsen om å endre holdning.

Hašek: For himmelens skyld, tsjekkere kan ikke jobbe i Russland. Få NHL til å betale milliarder på grunn av krigen

Spotlight Aktuálně.cz – Dominik Hašek | Video: Jakub Zuzánek, Aktuálně.cz

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *