Live: Krig i Ukraina | Rutte besøker den ukrainske havnebyen Odessa, Det hvite hus: Nord-Korea har forsynt Russland med våpen

Avtroppende statsminister Mark Rutte reiste fredag ​​igjen til Ukraina, hvor han lovet mer militært utstyr til president Volodymyr Zelenskys regjering. Nederland vil hjelpe Ukraina med å skaffe fire patruljebåter og levere ytterligere missiler til luftvernsystemet Patriot. Rutte gjentok også at Nederland fortsetter å støtte Ukraina.

Rutte har allerede besøkt hovedstaden Kiev to ganger siden krigsutbruddet, men denne gangen kun til Odessa, en viktig havneby i sør ved Svartehavet. Mange viktige varer fraktes fortsatt herfra. Patruljebåtene må sørge for at korneksporten til utlandet kan fortsette, sa Rutte under en pressekonferanse med Zelensky. Han ønsket ikke å gi ytterligere detaljer om båtene.

Når vinteren nærmer seg, «og russerne vil gjøre alt de kan for å fortsette å ramme Ukraina så hardt som mulig», vil Nederland levere flere Patriot-luftvernmissiler. Rutte ønsket ikke å si noe om tallene. Nederland har tidligere levert et Patriot-system sammen med Tyskland for å forsvare seg mot russiske luftangrep. På grunn av de pågående angrepene er missilene i ferd med å bli tomme. Andre land forsyner også den ukrainske hæren med Patriot-missiler. Nederland gir også en ny humanitær hjelpepakke.

Statsministeren uttrykte sin beundring for styrken til det ukrainske folket som prøver å leve og jobbe under vanskelige forhold. Han understreket at Nederland vil fortsette å støtte landet og dette er avgjørende, selv om andre kriser oppstår andre steder. Han siktet til Israel, som er i krig med Hamas etter forrige helgs blodige angrep i Gaza. Ifølge Rutte vil ikke Nederland la seg distrahere av dette. «Det må være begge deler og ikke det ene over det andre.» Begge konfliktene rammer først og fremst uskyldige sivile, sa Rutte.

«Ukraina er ikke alene,» sa statsministeren. Russlands president Vladimir Putin forventer ifølge ham at støtten fra Vesten vil avta etter hvert som krigen skrider frem. «Vel, han tar tydeligvis feil. En bred koalisjon av land står støtt bak Ukraina. Og vår utnevnelse i dag er ikke bare en reaksjon på Putin. Det er et tegn på enhet.»

Nederland har allerede levert militært utstyr verdt over 2 milliarder euro til Ukraina. Totalt utgjør nederlandsk støtte til det østeuropeiske landet rundt 3,7 milliarder euro, siterte Rutte.

REUTERS

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *