Europeiske land med høyest utenlandsgjeld

Utenlandsgjeld i forhold til volumet av bruttonasjonalprodukt (BNP) er en av hovedindikatorene for den økonomiske «helsen» til ethvert land.

Blant verdens største økonomier ble det laveste nivået av utenlandsgjeld registrert i Kina (den nest største økonomien etter USA) – 13,7 % av BNP. Indias utenlandsgjeld ved utgangen av 2022 utgjør 19,1 % av BNP, skriver RIA Novosti, basert på offisielle data. Det bør huskes at i henhold til kriteriene til EU-kommisjonen, bør den eksterne gjelden til hvert EU-land ikke overstige 30% av BNP.

Nærmer det seg en (stor) global gjeldskrise?

Og problemet er ikke bare gjeldsbetjening

Samtidig, blant utviklede økonomier, er det i europeiske land at utenlandsgjeldsbyrden er størst. Men for Nederland indikatoren når allerede 380,5 % av BNP (mer enn 10 ganger kravet).

Og for europeiske land med utviklede økonomier som ikke er medlemmer av EU, er situasjonen ikke bedre – gjelden til Storbritannia representerer 287 % av BNP, og sveitsisk – 280,5 % sammenlignet med BNP I fjor gikk nivået på utenlandsgjelden til de nevnte landene ytterligere ned med nesten 15 prosentpoeng.

Til Frankrike utenlandsgjelden i 2022 nådde 249 % av BNP og for Belgia – 242 %.

Topp ti land med den største utenlandsgjeldsbyrden i forhold til BNP, inkluderer også: Spania (179% av BNP), Sverige (170% av BNP), Tyskland (159% av BNP), Norge (132% av BNP) og Italia (131% av BNP).

Foto 350942


Når det gjelder å lede militær aksjon RusslandVed utgangen av 2022 sank nivået på landets utenlandsgjeld i forhold til bruttonasjonalprodukt (BNP) med 10 prosentpoeng, til 16,6 %, beregner RIA Novosti. Indikatoren ble den laveste i landet i statistikkhistorien.

Russlands sentralbank forklarte tidligere at rekordreduksjonen i landets utenlandsgjeld særlig skyldtes tilbakebetaling av eksterne lån og reduksjonen av gjeld på statspapirer i fjor.

I følge data fra finansdepartementet tilgjengelig for Vedomosti, utgjorde Russlands eksterne offentlige gjeld per 1. januar 2023 4,04 billioner rubler (omtrent 58 milliarder dollar).

Hvordan økende amerikanske styringsrenter fører til misligholdsrisiko i andre land

Hvordan økende amerikanske styringsrenter fører til misligholdsrisiko i andre land

Hvilke land er mest utsatt, og finnes det en «oppskrift» for å unngå gjelds- og valutakurssjokk?

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *