Litauiske soldater i Norge skal bruke NASAMS-systemet for første gang

Foto Karolis Kavolelis (Scanpix).

Soldater fra den litauiske hærens luftvernbataljon gjennomførte sin første kamptrening med NASAMS-systemet under øvelser i Norge forrige uke, opplyste den litauiske hæren torsdag.

Det var en lang vei fra å skaffe våpnene til NASAMS. Batteripersonellet ble trent i drift og vedlikehold av systemet, nødvendig opplæring og militære treningsdokumenter ble utarbeidet, soldatene ble trent og fikk erfaring i øvelser både i Litauen og i utlandet, sa sjefen for luftvernbataljonen Andrius Konovalovas.

I følge kunngjøringen tok NASAMS halvannet år å planlegge kampnettøvelsen.

«Etter kamptrening kan vi med rette si at de litauiske luftforsvarsstyrkene er ekte profesjonelle og er klare til å umiddelbart utføre alle oppgaver som faller dem inn,» forklarte oberstløytnanten.

Den doble litauiske og norske kampveveøvelsen «Sidabrin juntin strl» (English Silver Joint Arrow) begynte mandag og avsluttes fredag.

Under kamptrening brukte soldatene fra Litauen og Norge alle kampmissiler til å treffe bevegelige mål over Norskehavet, og simulerte fronten av flyet. Kampene ble utkjempet i mørket.

De siste III-generasjons luftvernsystemene anskaffet fra Norge i 2020 er beregnet på destruksjon av ulike typer fremtidsrettede fly, kryssermissiler og fjernstyrte fly. Ifølge militæret er de eneste tredjegenerasjons NASAMS-brukerne foreløpig de litauiske og norske militærene, systemets produsenter.

Selve systemet består av flere komponenter: en brannsentral, en radar, en elektro-optisk sensor, en trigger og en triggerforbindelse for fartøysjefen. Det viktigste og viktigste er brannkontrollsenteret, som fungerer eksternt og sørger for utskyting av missilet.

Den andre komponenten er øynene til radarsystemet som ser målene, og til slutt vil utskytningsrampen være beholderen som rommer missilene og fungerer i en 360 graders vinkel for å utføre kamp og målinnsamling.

NASAMS systemspesialistutdanning startet i Norge etter metodikken og programmene utviklet av det norske militæret og Kongsberg Defence & Aerospace-fabrikken. Senere ble personellopplæringen overført til Litauen, hvor soldater jobbet sammen med norske spesialister i luftvernbataljonen.

[{«title»:»Lietuvoje lankosi JAV Specialij operacij pajg vadas»,»url»:»https://vz.lt/verslo-aplinka/2023/09/13/lietuvoje-lankosi-jav-specialiuju-operaciju-pajegu-vadas»,»category»:»ARTICLE»,»profiles»:[1057,1067,1633]},{«title»:»Et Su-24-fly styrtet under en treningsflyging i Russland»,»url»:»https://vz.lt/verslo-aplinka/2023/09/13/rusijoje-per- mokomaji -skrydi- crashed-plane-24″,»category»:»ARTIKKEL»,»profiler»:[1057,1067,1633,2140]}]


Det er forbudt å reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i offentlige informasjonsmedier og på internettsider uten samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i gamle.