Farvel Groningen: Europas største gassfelt stenges i dag

Gassfeltet Groningen, det største i Europa, stenges i dag. Etter at gassproduksjonen har stoppet i ett år, skal brønnene også rives i 2024 og stengingen vil være permanent. Men hvordan ble gassfeltet oppdaget og hva betydde det for nederlenderne?

Hvorfor er det viktig?

Gassfeltet Groningen har bidratt til velstanden til våre nordlige naboer i flere tiår. Men det kom til en høy pris: naturgassproduksjon har forårsaket mange jordskjelv i enkelte deler av den nordlige nederlandske provinsen. Dette har ikke bare skadet tusenvis av hjem, men også påvirket helsen til beboerne. Den nederlandske regjeringen vil måtte samle inn titalls milliarder dollar for dette. Av den grunn ønsker hun nå å stenge gassfeltet permanent.

Begynnelsen: Gassfeltet Groningen ble oppdaget i 1959 nær det som da var Slochteren kommune.

  • Først ble det antatt at gassboblen ikke var så stor, men i 1960 ble det også funnet naturgass med lignende egenskaper i den nærliggende kommunen Delfzijl. Dette gjorde det klart at feltet var større enn først antatt.
  • Den nederlandske regjeringen ble raskt informert, men holdt først funnet hemmelig av frykt for publikum

Denne premiumartikkelen er eksklusiv for abonnenter

Les nå 3 artikler per måned gratis!

Tenker du fremover, på fremtiden til morgendagen? Business AM er din guide gjennom endring. Ikke følg fakta og bli en del av det raskest voksende forretningsnettstedet i Flandern.

Allerede abonnent? Logg inn og få tilgang til alle premium-artikler.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *