Flom i Norge: tusenvis av mennesker evakuert

Tusenvis av mennesker er evakuert og et kraftverk står under vann etter kraftig flom i Norge, meldte myndighetene i det skandinaviske landet onsdag.

• Les også: Naturkatastrofer: skadene er estimert til 120 milliarder dollar i første halvår

• Les også: Jordskred og flom i Sverige etter kraftig regn

• Les også: PÅ VIDEO | Hus vasket bort i Alaska

– Vi opplever en krise av nasjonale dimensjoner, erklærte Aud Hove, leder for distriktet Innlandet (sør), som er mest rammet av flommene og skredene som har rammet sør i landet. Dette dårlige været påvirket 115 veier.

«Vi trenger hjelp fra samfunnet som helhet. Vi vil lykkes eller mislykkes i dag,» la han til.
Foto av AFP

«Vi har aldri sett så høye flommer på flere elver. Prognoser tyder på at flom vil fortsette å øke i hovedelvene, sier Erik Holmqvist, representant for Energi- og vanndirektoratet, til VG daglig.

Syv helikoptre ble satt inn for å hjelpe med å evakuere innbyggere, sa regjeringen.

«Det er mange evakuerte mennesker, mange funksjonshemmede og enorme materielle skader. I en stor del av landet er situasjonen svært vanskelig», advarte justis- og samfunnssikkerhetsminister Emilie Enger Mehl.Flom i Norge: tusenvis av mennesker evakuert

Foto av AFP

Og Braskereidfoss vannkraftverk, som ligger ved bredden av Glommaelva, landets lengste, ble oversvømmet etter at slusene ikke klarte å åpne seg.

Den norske strømleverandøren Hafslund sa at dammens generatorer sluttet å fungere i morgentimene onsdag etter et strømbrudd ved anlegget.

«Det automatiske systemet skal la ventilene åpne ved en eventuell nedstengning,» sa selskapet og la til at det ikke var mulig å si på dette stadiet hvorfor systemet ikke fungerte.Flom i Norge: tusenvis av mennesker evakuert

Foto av AFP

Flomvannet oversvømte deretter anlegget, gjorde det ubrukelig og forårsaket materielle skader, fortsatte Hafslund i sin uttalelse.

Rett etter klokken 16:00 (14:00 CET) ga demningen etter under vanntrykket og begynte å renne over.Flom i Norge: tusenvis av mennesker evakuert

Foto av AFP

Med passeringen av uværet kalt «Hans» siden helgen, har Norge og Sverige møtt kraftige regnvær som har ført til flom og jordskred.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *