Gassprisene i europeiske markeder steg kraftig i går på grunn av ytterligere utvidelse av driftsstans i Norge

Etter at naturgassprisene i europeiske markeder har falt kontinuerlig de siste ukene, har prisvolatiliteten økt igjen og prisene har begynt å stige kraftig siden forrige fredag. Hoveddriveren for veksten var utvidelsen av nedstengninger i Norges gassinfrastruktur, som forventes å begrense forsyningene flere uker lenger enn først forventet. Ikke desto mindre er energisikkerheten i fare, ikke bare i Tsjekkia, men også i resten av EU Gasstankene fortsetter å fylles.

Prisene på naturgass har falt betydelig i europeiske markeder siden midten av desember i fjor, hovedsakelig på grunn av en relativt mild vinter og høye gasslagre ved slutten av fyringssesongen. Gassprisene har falt relativt jevnt siden andre halvdel av april, da prisene på kortsiktige kontrakter til og med nådde 25 EUR/MWh i begynnelsen av måneden. Denne nedgangen ble også reflektert i prisene for neste vinter og hele året, men ikke like drastisk.

Etter vinteren, da etterspørselen etter naturgass falt, startet vedlikehold av gassinfrastruktur, inkludert import LNG-terminaler eller gruvefelt, tradisjonelt, spesielt i Norge. For Norges vedkommende skulle gassleveransene etter de opprinnelige planene komme seg betraktelig i midten av denne uken, men de har blitt utvidet gjentatte ganger de siste dagene.

Den mest følsomme innvirkningen på gassprisene i markedet var forlengelsen av nedstengningen av gassprosesseringsanlegget Nyhamna og gruvefeltene som forsyner det med gass. Mens vedlikeholdsarbeidet var planlagt avsluttet denne uken i henhold til den opprinnelige tidsplanen, Sist fredag ​​ble stansen forlenget med én uke til morgenen 21. juni. På slutten av forrige uke reagerte de europeiske markedene med betydelige økninger, som også ble støttet av andre faktorer. I går ettermiddag varslet imidlertid operatøren av Nyhamna-anlegget, Shell, en forlengelse av stansen med mindre enn en måned frem til midten av juli. Selv dette begrepet er imidlertid tentativt, med forbehold om at varigheten av nedleggelsen er usikker.

Prisutvikling på det mest likvide europeiske TTF-markedet for leveranser vinteren 2023/2024 på dagen 13. juni. Kilde: Intercontinental Exchange

Årsaken til en så lang forlengelse er ifølge Shell en feil i kjølesystemet if ifølge Reuters Selskapet jobber for tiden med å løse tekniske problemer. Den doble forlengelsen av stansen de siste dagene til totalt mer enn en måned har betydelig innvirkning på gassforsyningen til det europeiske markedet, ettersom Nyhamna behandler en femtedel til en fjerdedel av den totale norske produksjonen.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *