Den raskeste superdatamaskinen i Europa begynner arbeidet

European High-Performance Computing Joint Venture (EuroHPC) presenterer den nyeste superdatamaskinen LUMI i Kajani, Finland. «LUMI er den raskeste og mest energieffektive superdatamaskinen i Europa og den tredje raskeste i verden,» bemerker EC.

Datamaskinen ble utviklet i fellesskap av EuroHPC og et konsortium av 10 europeiske land – Belgia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Island, Polen, Norge, Finland, Sverige og Sveits.

«Med sin enorme datakraft vil LUMI muliggjøre vitenskapelige gjennombrudd på områder som medisin og klimaforskning mye raskere.» Dette kan være å utvikle vaksiner, diagnostisere kreft eller dempe effektene av klimaendringer. «Det er nå den raskeste superdatamaskinen i Europa og en av de tre kraftigste i verden,» understreket Margrethe Vestager, medlem av EU-kommisjonen med ansvar for digitale teknologier.

Den forventede maksimale kapasiteten til denne superdatamaskinen er 550 petaflops, som tilsvarer 550 kvadrillioner beregninger per sekund. Det er 1,5 millioner for den totale ytelsen til de nyeste bærbare datamaskinene.

Det er allerede fire superdatamaskiner i drift i Europa: Discoverer i Bulgaria, MeluXina i Luxembourg, Vega i Slovenia og Karolina i Tsjekkia. Flere andre prosjekter er for tiden under utvikling – «Leonardo» i Italia, «Deucalion» i Portugal og «MareNostrum 5» i Spania.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *