Hvor er høyest betalt ferie i år, tatt i betraktning kronekurs og inflasjon? I Egypt og Norge vil imidlertid den tsjekkiske kronen i Tyrkia umiddelbart miste en femtedel av kjøpekraften selv etter en kraftig nedgang i liraen.

Siden folk er på ferie, bestemmer jeg hvor jeg vil feriere i år. Når du skal bestemme deg for hvilke av feriedestinasjonene du ser etter som er den billigste sammenlignet med Tsjekkia i år, må du vurdere to hovedfaktorer: kronekursen i destinasjonslandet og inflasjonsraten til destinasjonslandet. Det vil si å finne en slik destinasjon dit kronen sendte meg mest, tatt i betraktning inflasjon.

Inflasjonen har vært vanvittig over hele verden de siste tolv månedene. I følge de siste Bloomberg-dataene for året har totalt 111 overvåkede land i verden en inflasjon som ikke samsvarer med rekkefølgen til verdens sentralbanker, det vil si en inflasjon som ikke er to prosent. På den annen side har bare ni observerte land en inflasjon på eller under to prosent.

Av de mange ettertraktede turistmålene ble den tsjekkiske kronen sendt mest til publikum i fjor, altså fra 2. juni 2022, nemlig det egyptiske pundet med 42 prosent. Vrazn styrket også den tyrkiske økonomien med 24,5 prosent. Blant europeiske destinasjoner økte mandagsferier verdien av den norske kronen med over 18 prosent og den tsjekkiske kronen med 13,5 prosent.

Fallet på 42 prosent i valutakursen mellom den tsjekkiske kronen og den egyptiske libaen er så betydelig at den overstiger inflasjonen der, som nådde 30,4 prosent i april i år. Tar man hensyn til inflasjonen der, er den tsjekkiske valutaen verdt rundt 12 prosent. Slik er det ikke i Tyrkia, der inflasjonen nådde et gjennomsnitt på 43,7 prosent i april, tvert imot var kronens verdi nesten tjue prosentpoeng lavere. Tatt i betraktning Tyrkias reelle inflasjon, har kronen og pesoen styrket seg betydelig i år og har omtrent en femtedel av kjøpekraften i Tyrkia i år.

Norge hadde en gjennomsnittlig inflasjon på 6,4 prosent i april. Tar man valutakursen i betraktning vil de likevel ha rundt 12 prosent mer kjøpekraft i år enn i fjor. Ligner på Egypt. Selvfølgelig er Norge fortsatt et veldig dyrt land for folk. Dette endrer imidlertid ikke på at Norge i fjor, fra echos side, ble billigste av alle de mest ettertraktede feriedestinasjonene ved siden av Egypt.

Luk Kovanda, Ph.D.

Sjeføkonom i Trinity Bank

Overgi seg Ferier i Egypt – en katalog over skiturer fra de tsjekkiske og tyske CC-ene, Tyrkia.

Tingene:

Det er ingen inflasjon i verdens store økonomier, Russland og Saudi-Arabia. Ikke overraskende er den tsjekkiske inflasjonen den høyeste i Russland dette årtusenet



TRINITY BANK

Trinity Bank har operert på finansmarkedet i 25 år og konverteringen av Moravský Penn-kooperativstatusen oppsto. Selskapet har mer enn 92 000 kunder og dens totale eiendeler overstiger 65 milliarder kuna.

Trinity Bank spesialiserer seg på privat- og bedriftsbank og fokuserer primært på innskudds- og spareprodukter for fysiske personer som gir utmerket valuta for pengene.

Mer informasjon på: www.trinitybank.cz

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *