Internett i Litauen – 30 år – sekunde.lt

Søndag markerer 30-årsjubileet for Internett i Litauen. 1991 regnes som internetts fødselsdag i Litauen. 10. oktober, da arbeidet startet med å lage LITNET-datanettverket til litauiske vitenskaps- og studieinstitusjoner.

Satellittkommunikasjonsutstyr ble installert i Seimas-bygningen, som gjorde det mulig for landet vårt å uavhengig koble til World Wide Web for første gang. Adolfas Laimutis Telksnys, professor ved fakultetet for matematikk og informatikk ved Vilnius-universitetet og grunnlegger av LITNET-nettverket, understreker at dette arbeidet ble utført av litauiske forskere i løpet av en svært kort periode på tre måneder og ble økonomisk støttet av skandinavene.

Internett var utbredt i den vestlige verden på 1990-tallet. På det tidspunktet, ifølge professoren, ble det utført vitenskapelig forskning i det sovjetisk-okkuperte Litauen, og forsøkte å lage datasystemer koblet sammen via kommunikasjonskanaler, men Internett fungerte ennå ikke. Kommunikasjon med verden opprettholdes bare gjennom Moskva.

«Det andre året av Litauens gjenopprettede uavhengighet har gått. På den tiden var litauisk kommunikasjon fortsatt kontrollert av Sovjetunionens tjenester. «Det var nødvendig å kvitte seg med kontrollen over utlendinger,» minnes forskeren.

En av de mest kjente professorene er å bringe Internett til Litauen, uavhengig av Moskva. Verkene til L. Telksnios er nevnt i Vilnius University-rapporten. i 1991 I juni deltok forskeren på den internasjonale konferansen for datanettverk INET 91 i Danmark og diskuterte der med spesialistene fra det nordiske datanettverket NORDUNet hvordan det ville være mulig å ha en uavhengig dataforbindelse i Litauen. Under diskusjoner under den internasjonale konferansen om datanettverk ble det besluttet å installere en satellittkommunikasjonskanal «Litauen – Internett» mellom Institutt for matematikk og informatikk ved Litauens vitenskapsakademi og det nordiske datanettverket NORDUnet, som allerede var koblet til Internett på den tiden.

For dette ble Prof. Ideen som ble foreslått av L. Telksnis støttet av alle eksperter: dansker, svensker, nordmenn, finner.

– Skandinavene hjalp oss mye. Den norske regjeringen donerte satellittantenner til Litauen, en 64 Kbit/s satellittkanal «Intelsat» og en datamaskin «Norsk Data» som er nødvendig for å opprettholde en Internett-forbindelse. I Norge ble arbeidet koordinert av Universitetet i Oslo med hjelp av den norske forretningsmannen Vidar Bjerkeland, sier prof. L. Telksnys.

Tre måneder senere, i 1991, den 10. oktober, ble datanettverket til litauiske vitenskaps- og studieinstitusjoner LITNET grunnlagt. Det var den første uavhengige Internett-tilkoblingen i Litauen, installert av informatikere fra det litauiske vitenskapsakademiet, Institutt for matematikk og informatikk i kommunikasjon med spesialister fra Republikken Litauens øverste råd, Kaunas teknologiske universitet og universitetet i Vilnius. «En satellittkommunikasjonsantenne ble installert på taket til Republikken Litauens øverste råd, som opprettholdt kommunikasjonen med satellitt-internettkommunikasjonsantennen til NORDUnet-datanettverket. Datasatellittkommunikasjonskanalen «Lietuva – Internetas» sørget for en dataoverføringshastighet på 64 Kbit/s. «En del av kommunikasjonskanalen, 9,6 Kbit/s, var beregnet på digital dataoverføring, resten ble brukt til telefon-, faks- og telegrafsamtaler,» minnes pioneren innen Internett i Litauen.

Institute of Mathematics and Informatics, Kaunas University of Technology og Vilnius University var de første som ble med i dette nettverket. i 1993 ble e-post og andre tjenester allerede brukt av 17 akademiske institusjoner og over 60 offentlige og ideelle organisasjoner. LITNET la grunnlaget for dagens litauiske internett. På dette tidspunktet ble Litauen medlem av verdens datanettverk – Internett.

Som prof. L. Telksnys tok det mer enn to timer å sende det første svart-hvitt-bildet til Litauen via LITNET-nettverket. Så lang tid tok det første elektroniske bildet i 1992. I januar reiste han fra Universitetet i Oslo, Norge, til Institutt for matematikk og informatikk ved Litauens vitenskapsakademi.

Nå kommer bilder umiddelbart, og etter hvert som tilkoblingen forbedres, blir alt enda raskere – for eksempel kan filmer eller andre store datamengder lastes ned på sekunder.

«De kommende 5G-kommunikasjonsteknologiene vil bidra til å kontrollere autonome maskiner. Når 6G-teknologier kommer og i Tyskland har det tekniske universitetet i München allerede startet forskning på praktisk anvendelse av disse teknologiene, vil ting bli enda mer interessant. Ved hjelp av 6G-teknologier vil ikke bare flere og flere intelligente enheter dukke opp, men også hjemme vil vi se holovision, som viser utsikt over naturen, byer, konserter, teaterforestillinger, skuespillere, sangere, musikere som går gjennom rommet i tre -dimensjonalt rom,» deler professoren sine visjoner om teknologiens fremtid.

LITNET la grunnlaget for dagens litauiske internett, derfor, ifølge grunnleggeren av det litauiske internett, må LITNET fortsette å forbli en katalysator for fremskritt, bringe den nyeste teknologien til Litauen og tilby de mest moderne datanettverkstjenester for vitenskap, studier, utdanning og bidra til å skape fremtidige mennesker og roboter med kunstig intelligens (AI).

Ifølge professoren må LITNET i de kommende tiårene bidra til å skape et samfunn av utdannede mennesker og intelligente maskiner, der folks hjelpere ikke bare vil være industriroboter, automater, intelligente objekter, men også humanoide roboter som kommuniserer og oppfører seg på litauisk selv administrerer maskiner som beveger seg på land, i luften og på vannet.

«I et slikt miljø vil folk være i stand til å skape, produsere, drive og eksportere produkter med høy verdiøkning. Gjennom avgjørende handling vil vi sørge for at Litauen blir et eksempel på å fremme et samfunn av utdannede mennesker og maskiner med kunstig intelligens. «Litauen vil ha en bærekraftig økonomi, velstand, orden, fred og sikkerhet vil seire,» siterte VU-rapporten prof. L. Telksnys.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *