Kong Haralds sykdom forblir historisk: – Aldri før

Kort-versjon

  • Kong Harald (87) ble hentet tilbake fra Malaysia etter å ha vært innlagt på sykehus med en infeksjon. En slik hjemsendelse har ikke skjedd med en norsk konge siden 1872.
  • Forsvarsbudsjettet dekker rundturregningen som er beregnet til vel 2 millioner kroner.
  • Kongen har ikke vært på statsbesøk i utlandet siden mars 2020.
  • Kongefamilieekspert Trond Norén Isaksen mener alle monarker bør abdisere i en alder av 80 år.

Havutsikt

– Dette har aldri skjedd før, sier historiker og ekspert på kongehuset Trond Norén Isaksen i VG.

– Kong Harald var syk flere ganger, men ble senere innlagt på Rikshospitalet på slottet eller kongsgården i Bygdøy. Han har aldri vært så alvorlig syk i utlandet at han måtte sendes hjem.

Kong Harald (87) har vært innlagt for en infeksjon på Langkawi sykehus siden tirsdag. SAS MEDEVAC-flyet landet på turistøya Malaysia tidlig fredag ​​morgen norsk tid.

Verken palasset eller det norske forsvaret har bekreftet at dette er flyet som skal frakte kongen, men det norske forsvaret har fått i oppgave av regjeringen å hente kongen hjem.

En slik hjemsendelse skjedde aldri med kong Olav eller kong Haakon. For å finne en lignende situasjon må man tilbake til 1872, sier Isaksen.

Påvirket av tarmtuberkulose

Sverige og Norge hadde da en felles konge.

– Kong Haralds tippoldefar, kong Carl XV, led av tarmtuberkulose. Mens han rekonvalererte i Aachen i Tyskland, ble han så syk at han skjønte at livet hans var i ferd med å ta slutt, sa Isaksen.

EKSPERT FRA KONGEHUSET: Historiker Trond Norén Isaksen. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Så operasjonen begynte å bringe den 46 år gamle unionskongen hjem til favorittslottet hans nær Stockholm.

– Kong Carl XV krysset Øresund, men klarte ikke å fullføre reisen. Han ble ført i land til Malmö, hvor han døde noen dager senere. Det var siste gang den norske kongen ble alvorlig syk i utlandet.

– Dekkes over forsvarsbudsjettet

Det er foreløpig ikke kjent hvem som skal betale regningen for kongens retur til landet.

VG rettet fredag ​​1. mars en rekke spørsmål til Statsministerens kontor (SMK), Forsvaret og Slottet om utgiftene knyttet til hjemreisen.

– Transporten er beregnet til i overkant av 2 millioner kroner og er tatt over forsvarsbudsjettet, skriver oberstløytnant og pressesekretær i Forsvaret Stine Barclay Gaasland i en epost til VG.

– Oppgaven som Forsvaret løser for regjeringen har ikke umiddelbar betydning for porteføljen av forsvarsoppdrag.

Stine Barclay Gaasland

Oberstløytnant og presseattache i de væpnede styrkene

Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, svarer i en oppsummerende e-postmelding:

– Ved spørsmål om kostnadene knyttet til helsetransport hjem vil vi kontakte myndighetene. For ytterligere spørsmål vedrørende medisinsk hjemsendelse viser vi til opplysningene som er publisert av Forsvaret, skriver Varpe for VG.

Guri Varp

Kommunikasjonssjef på slottet

Han svarer ikke på spørsmål knyttet til at kronprins Haakon deltok i ukentlige audienser hos utenriksministeren eller utenriksministeren ved to nylige anledninger uten at kongen ble erklært syk.

– Kronprinsen er regent når kongen er i utlandet eller når kongen er syk, jf. artikkel 41 i grunnloven, skriver kommunikasjonssjef Varpe.

Evakueringsfly på Langkawi flyplass i Malaysia. Foto: Mattis Sandblad / VG

EVAKUERINGSFLYT: Dette er trolig flyet som skal ta kong Harald hjem til Norge når helsen tilsier det. Foto: Mattis Sandblad / VG

Norsk evakueringsfly i Malaysia. Foto: Mattis Sandblad / VG

Han er ikke oppført som syk

Mange VG-lesere lurer på hvor trygt det er for kong Harald (87) å reise til Malaysia.

– Utlendinger kan ikke vite hva kongelegen anbefalte, men kongen reiste definitivt utenlands to ganger i januar, forklarer Isaksen.

Kongens personlige lege er Bjørn Bendz, som til vanlig er leder for hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus. The Doctor of Life er på plass i Malaysia for å hjelpe kongen.

Björn Bendz

Lege til kongen og sjef for hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Kronprins Haakon ble oppført som kronprinsregent i det offisielle programmet for 15. og 22. januar.

Ifølge kongehusekspert Trond Norén Isaksen sto ikke kongen oppført som syk den gang.

– Kronprinsen er kun regent når kongen er i utlandet eller er syk. Siden kong Harald ikke var sykemeldt i disse dager, må det ha betydd at han var i utlandet. Det tyder på at kongen anses i stand til å reise utenfor landet, forklarer Isaksen.

KONGEPARET FERIE HER: Det var på femstjerners hotellet The Datai Langkawi at kong Harald og dronning Sonja var på ferie da kongen ble syk i Malaysia. Foto: Hotels.com

Mindre åpent

Tidligere var palasset åpent når kongen var på privat tur. Ifølge historikeren endret dette seg tidlig på 2000-tallet.

– Det var selvsagt sikkerhetsmessige årsaker som gjorde at slottet sluttet å publisere det på sine nettsider for tjue år siden, men folk har krav på å få vite hvem som styrer Norge, sier Isaksen.

Isaksen mener flere elementer tyder på at kong Harald har gått av de siste årene.

For eksempel har ikke kongeparet vært på statsbesøk i utlandet siden mars 2020. Slike besøk blir sett på som en viktig åpning for norsk næringsliv og kultur i utlandet.

– Andre land har gjenopptatt statsbesøk etter koronaviruspandemien, men ikke kongen og dronningen.

– De bør abdisere når de er 80 år

Kongehusekspert Trond Norén Isaksen viser til praksisen i andre europeiske kongefamilier med å abdisere og overlate tronen til neste generasjon.

– Alle monarker bør abdisere i en alder av 80 år, sier Isaksen til VG.

Han understreker at denne oppfatningen ikke representerer en personlig kritikk av kong Harald eller et ønske om å erstatte kongen:

– Men etter fylte 80 kommer du til et punkt hvor du ikke lenger orker å fullføre alle oppgavene du pleide å gjøre. Få selskaper og organisasjoner beholder ledere i 80- eller 90-årene.

Kong Harald fotografert 14. februar 2024 under en regjeringslunsj for Tanzanias president. Foto: Cornelius Poppe / POOL / NTB

Dette er uheldig for monarkene selv, så vel som for deres etterfølgere, mener Isaksen.

– Konger lever lenger i dag enn før. Etterfølgere til tronen kan bli 60 eller 70 år gamle før de tar over, bare se på kong Charles. Abdikasjon vil være en naturlig tilpasning slik at folk lever lenger og monarker kan overføre sine plikter til yngre generasjoner, avslutter kongehuseksperten.

Se videoen: – Han er fortsatt i bedring

les også

2024-03-02 05:56:41
1709350341
#sykdom #konge #Harald #forblir #historisk #aldri #før

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *