Med medaljehåp for Latvia og debutantenes ånd. Verdensmesterskapet i friidrett begynner / Artikler

KORT OPPSUMMERT:

Mer enn 2100 idrettsutøvere som representerer 202 land og territorier skal konkurrere i et av verdens mest ambisiøse sportsbegivenheter frem til 27. august, men det vil ikke være representanter for aggressornasjonene Russland og Hviterussland blant deltakerne. Den internasjonale friidrettens paraplyorganisasjon «World Athletics» har godkjent status som nøytrale deltakere for 18 russiske utøvere, men dette gjelder ikke verdensmesterskap.

38 av de nåværende 44 mesterne er klar til å forsvare seieren som ble oppnådd i fjor i den amerikanske byen Eugene. Konkurransen kan sees direkte på LTV7 og LSM.lv.

I den latviske delegasjonen har spydkasteren høyest sesongresultatvurdering Lina Muze-Sirma,

hvis seier i det latviske mesterskapet med en avstand på 64,78 meter sørget for 4. plass. Anette Kociņa (62,75 meter) er også blant de ti beste, og markerer hennes sjanser til å konkurrere om minst en plass i den tredje verdensmesterskapsfinalen i karrieren.

Līna Mūze-Sirmā på Diamond League-runden i Lausanne

Foto: SCANPIX/AFP

Kvinners spyd

 • Forberedelse
  den 23. august kl 11:20
 • Slutt
  den 25. august kl 21:20

Mūze-Sirma vant gullmedaljen ved de europeiske lekene i juni (62,38 meter), men hennes hovedmål var verdensmesterskapet. De store løpene har alltid vært Linas prioritet, og sesongens gang så langt gjør at vi kan forvente gode nyheter fra Budapest.

Observatører har en tendens til å tildele store favorittroller til australske Mackenzie Little og den japanske rekordbryteren Haruka Kitaguchi. Både sesongleder Kitaguchi (67,04 meter) og tredjeplassinnehaver Little (65,70 meter) har jevnt over oppnådd høye resultater denne sesongen. På grunn av sin ustabile form er prospektet Sigrida Borges mer forsiktig, siden den firedobbelte norgesmesterens resultater i sommer var beskjedne, og klarte ikke å nærme seg de 66,50 meterne som nåddes i mai, noe som plasserte henne på andreplass på stillingen. sesongrangering.

Anette Kočina

Anette Kočina

Foto: SCANPIX/SIPA

Resultatene så langt er selvfølgelig betingede målestokker. Kelsey Lee Barber fra Australia vant gullmedaljen i verdensmesterskapet i fjor, bare nummer 25 på sesongrankingen den gang. Barbera har muligheten til å bli den første tredobbelte verdensmesteren i spydkast i Budapest, men med resultatene oppnådd denne sesongen (62,54 meter), endte hun på TOP10-rankingen.

Mannsspyd

 • Forberedelse
  den 25. august kl 11.10
 • Slutt
  den 27. august kl 21:20

Latvia vil være tyngst representert i spydkastet for menn, hvor de skal konkurrere i kvalifiseringsrunden Patriks Gailums, Rolands Strobinder og Gatis Čakš. Gailums (84,05 meter) var høyest i sesongresultatrangeringen – på 17. plass tok Strobinder 26. plass (82,55 meter), mens Čakš ble nummer fire (80,44 meter).

Gatis Cakš (fra venstre), Rolands Strobinder og Patriks Gailums

Gatis Cakš (fra venstre), Rolands Strobinder og Patriks Gailums

Foto: SCANPIX/REUTERS/AFP

Den første oppgaven for hele trioen er å overvinne kvalifiseringen og delta i et dusin av de 12 finalistene for å nå enda høyere prestasjoner. I gullkappløpet er det den erfarne Jakub Vadlejhs sjanser som er størst – den 32 år gamle tsjekkeren skal til toppmesterskapet for 14. gang i karrieren, og ingen av dem har passert et resultat på 89,51 meter. oppnådd denne sesongen.

I følge sesongresultatene er Wadlejhs tøffeste konkurrenter Tysklands Julian Weber (88,72 meter) og Indias spydkaster Neeraj Chopra (88,67 meter). Imidlertid har Grenadas spyd Anderson Peters ambisjoner blitt styrket av gull ved de to foregående verdensmesterskapene, og hans 85,88 meter oppnådd i 2023 beviser at han er klar for en tredje seier på rad.

5000 meter løp for kvinner

 • Forberedelse
  den 23. august kl 12.10
 • Slutt
  den 26. august kl 21.50

Den 19 år gamle langdistanseløperen brakte positive følelser til Latvia i sommer Agate Caune, en to ganger europeisk U20-mester. Han venter på sin debut i verdensmesterskapet, og konkurrerer med de sterkeste løperne på 5000 meter distansen, der de absolutte herskere er gigantene i afrikanske land. En stor start på sesongen har vært for Agata i en kamp med sine EM-kolleger, men formen hans så langt tyder på at han kan være i stand til å konkurrere om en ny personlig rekord under 15-minutters-grensen.

Agate Caune

Agate Caune

Foto: SCANPIX/REUTERS

I sommer løp verdensrekordholderen (14.05.20), Kenya Faita Kipiegona, distansen nesten ett minutt raskere enn Caune (15.03.86), men det har ikke lagt noen demper på latvierens vilje til å konkurrere med verdens beste langdistanseløpere. langdistanseløper.

På kvinnenes 5000 meter forventes den sterkeste oppstillingen til verdensmesterskapet, da seks av de 10 raskeste løperne gjennom tidene, inkludert nåværende og tidligere verdensrekordholdere, er påmeldt til start.

I juli hadde Caune bevist at hun ikke ble forvirret av sterk konkurranse, og vant 7. plass på Diamond League-etappen i Polen og brøt den latviske rekorden holdt av Jeļena Prokopčukas på 3000 meter.

Sprinter Gunta Vaičule

Sprinter Gunta Vaičule

Foto: SCANPIX/AFP

400 meter løp for kvinner

 • Forberedelse
  den 20. august kl 10:35
 • semifinaler
  den 21. august kl 22:10
 • Slutt
  den 23. august kl 22:35

Erfarne 400 meter løpere skal representere Latvia på sprinten Gunta Vaičule, som måtte kjempe om en plass i semifinalen i den femte verdensmesterskapets innledende runde i karrieren. I fjor, ved verdensmesterskapet i USA, endte Gunt først i heatene og klarte ikke å ta seg til semifinalen ved å bli nummer 25, men nye muligheter vil åpne seg i Budapest, spesielt hvis han klarer å komme nærmere sin personlige rekord ( 51,25).

Verdens- og olympisk mester Shaunie Miller-Uibo skal konkurrere på rundedistansen, men den bahamanske løperen kom først tilbake til konkurranse i juli, da hun fødte sønnen Maicel Jr. Derfor, i kampen om gull, vil hennes rivaler trolig ha en bedre sjanse, først og fremst viseverdens- og olympisk mester Marylady Paulinho fra Den dominikanske republikk.

Walker skal prøve å bevise seg i det femte verdensmesterskapet Arnis Rumbenieks som skal starte fra en distanse på 35 kilometer. Rumbeniekas beste avslutning så langt er 21. over 50 kilometer i 2019. Arnis nærmer seg slutten av de første hundre i sesongresultatrangeringene, og på bane vil han få muligheten til å bevise at dette ikke gjenspeiler den sanne styrkebalansen.

Arnis Rumbenieks

Arnis Rumbenieks

Foto: SCANPIX/AFP

35 km gange for menn

24. august kl 8

Rumbenieks skal tilbakelegge bare 35 kilometer, men de fleste av hans rivaler skal også konkurrere i 20 kilometer fem dager tidligere. Listen over langdistansevandreres favoritter forblir uendret – det vil være de 16 høyest plasserte deltakerne ved fjorårets forrige mesterskap i USA.

Trippelhopperen måtte vente lengst på bekreftelse for å bli med på det latviske laget For Ruth Kate Lassman var det ikke før den 22 år gamle idrettsutøveren visste at hun ville være i stand til å debutere i verdensmesterskapet. Denne sesongen var Lasmanes beste mål på 14,07 meter, men i juni i den amerikanske juniorkonkurransen nådde hun 14,21 meter, som ville vært ny personlig rekord, hadde vinden ikke passert de da tillatte grensene.

Ruth Kate Lassman

Ruth Kate Lassman

Foto: Zane Bitere/LETA

Prinsesse trippelhopp

 • Forberedelse
  den 23. august kl 20.10
 • Slutt
  den 25. august kl 20:35

I dobbelthopp for kvinner fortsetter æraen til venezuelanske Julimar Rojas – hun har vunnet alle konkurransene hun har deltatt i i mer enn to år. Rojas er allerede tre ganger verdensmester og starter i Budapest som den absolutte favoritten. I fjor, under innendørs-VM, satte hun verdensrekord ved å hoppe 15,74 meter.

I det uavhengige Latvias historie har så langt to friidrettsutøvere klart å vinne medaljer i verdensmesterskapet – Ineta Radeviča mottok en sølvmedalje i lengdehopp for sin prestasjon i 2011, og Laura Ikauniece vant en bronsemedalje i lengdehopp. sjukamp i 2015. I 1983 vant spydkasteren Dainis Kūla en bronsemedalje under flagget til Sovjetunionen.

I fjor ved mesterskapet i Jūdžina var den beste prestasjonen for det latviske laget Līna Mūzes 6. plass. I Budapest må du se et skritt nærmere den høyeste toppen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *