NATO-tjenestemann tilbyr Ukraina-medlemskap i bytte mot territorium, og gjør Kiev sint • Zelenskyy besøker Zaporizhia-fronten

Ifølge Stian Jenssen, en høytstående NATO-tjenestemann, kan Ukraina gi fra seg deler av sitt territorium i bytte mot medlemskap i denne alliansen. Ifølge den norske avisen sa Jenssen dette på en panelsamtale i Arendal Verdens gjeng. «Jeg sier ikke at det må være slik. – Men det kan være en mulig løsning, sa Jenssen, NATOs generalsekretær Jens Stoltenbergs stabssjef.

Overleveringen av ukrainsk territorium til Russland er kontroversiell mange steder, da det ville belønne Moskva for å starte en erobringskrig. Det kan skape en farlig presedens, ikke bare for Russland selv, men for andre stormakter som Kina.

NATO-sjef Stoltenberg har aldri vært klar på muligheten for å overgi ukrainsk territorium. Han sier stadig at Kiev bør bestemme tidspunktet og betingelsene for forhandlinger med Moskva. Jenssen understreket også dette, men anså det også som viktig å diskutere hvordan sikkerhetssituasjonen i Ukraina vil se ut etter krigen. Han påpekte at spørsmål om overføring av territorium allerede var stilt av andre.

Folket i Kiev er likevel ikke fornøyd med Jenssens uttalelser. Mykhailo Podoliak, seniorrådgiver for president Volodymyr Zelenskyy, nevner ideen hans «latterlig». «Det betyr bevisst å velge å miste demokratiet, å oppmuntre en internasjonal kriminell til å bevare det russiske regimet, ødelegge folkeretten og gi krigen videre til fremtidige generasjoner. Tross alt, hvorfor skulle Russland frivillig gi avkall på provokasjoner, hybride kamper og vanlig oppførsel uten å tape?»

Maarten Alberts

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *