Norske økonomer vurderer å bytte valuta. «Vi skal bevege oss mot et eurosamfunn, ikke en krone»

– Det er viktig at kroneverdien stopper opp og ikke bare går ned. Vi kan diskutere det optimale kursnivået. Det viktigste er likevel at det ikke er så ustabilt og vanskelig å akseptere i markedet, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, til Børsen.

Han påpekte også at en usikker valuta avskrekker potensielle investorer og skaper problemer for innenlandske gründere. «Det kommer til å bli et større problem.» Norske selskaper vil begynne å prise kontrakter i euro. Vi vil bevege oss mer og mer mot euroens samfunn, ikke kronen, la han til.

Økonomer påpeker at diskusjonen om valutaendringen vil intensiveres etter hvert som nye problemer oppstår med den norske kronen. – Hvis de internasjonale markedene fortsetter å se ut som i dag og genererer kostnader for oss, så vil en slik diskusjon absolutt finne sted – innrømmet Nils Kristian Knudsen, spesialist i Handelsbanken, i et intervju med E24. Fordelene ved å ta i bruk euro inkluderer en stabil valutakurs og eliminering av valutaomregningskostnader. Ulempene inkluderer fremfor alt en ubetydelig innvirkning på pengepolitikken og manglende evne til å sette rentene.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *