«Nobelprisen» for økonomi tildelt amerikanske Claudia Goldin og hennes arbeid med kjønnsforskjeller

Nobelsesongen 2023 er nå avsluttet. Sveriges Banks Alfred Nobelpris i økonomiske vitenskaper, ofte referert til som «Nobelprisen» for økonomi, ble faktisk tildelt mandag 9. oktober til amerikanske Claudia Goldin for hennes forskning på lønnsforskjeller mellom kjønnene.

Claudia Goldin, som i 1990 ble den første kvinnen til å inneha Harvard Universitys økonomiske avdeling, er bare den tredje kvinnen som mottar denne prestisjetunge prisen, etter amerikanske Elinor Ostrom i 2009 og fransk-amerikanske Esther Duflo i 2019.

Link. «Årets vinner i økonomi, Claudia Goldin, har gitt den første omfattende oversikten over kvinners inntekter og arbeidsstyrkedeltakelse gjennom århundrene,» sa komiteen som er ansvarlig for tildelingen av prisen. «Forskningen hans avslører årsakene til endring så vel som hovedkildene til det vedvarende gapet mellom menn og kvinner,» la han til.

Claudia Goldin publiserte et verk i 1990 som siden har blitt en referanse, Forstå kjønnsgapet: En økonomisk historie om amerikanske kvinner, som hadde en betydelig innvirkning på analysen av årsakene til lønnsulikhet. Deretter utførte hun studier om virkningen av p-piller på kvinners beslutningstaking angående karriere og ekteskap, eller på kvinners etternavn etter ekteskap som en sosial indikator.

«Vide implikasjoner «. «Claudia Goldins oppdagelser har brede samfunnsmessige implikasjoner,» sa Randi Hjalmarsson, medlem av den økonomiske «Nobel»-komiteen. «Når vi endelig forstår problemet og kaller det hva det er, vil vi kunne kartlegge en bedre kurs for fremtiden,» sa han. I fjor mottok amerikanerne Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond og Philip H. Dybvig «Nobelprisen» i økonomi for sitt arbeid innen banker og finanskriser.

Årets andre nobelpriser ble vunnet for medisin av ungarske Katalin Karikó og amerikanske Drew Weissman, og for fysikk av franskmennene Pierre Agostini og Anne L’Huillier, samt østerriksk-ungarske Ferenc Krausz. Nordmannen Jon Fosse vant Nobelprisen i litteratur og Narges Mohammadi, en iransk journalist og menneskerettighetsaktivist fengslet i Teheran, vant fredsprisen.

(med Reuters)

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *