Nøkkelen til å transformere konstruksjon er konstruert tre

Bilde av Targo Kalamees i Panelrenovering i Estland.

Den nåværende kursen går i en målrettet retning ikke bare for energi- eller transportsektoren, men også for byggesektoren og i fremtiden vil kravene til bærekraft bare øke. Hvorvidt de blir vellykket implementert vil i stor grad avhenge av industriens evne til å endre energiforbruk og CO2-utslipp. Ifølge eksperter er trekonstruksjon den mest effektive typen transformasjon.

Bygninger genererer opptil 40 prosent. Klimagassutslipp og tradisjonelle byggematerialer som betong er store bidragsytere til dette. Sistnevnte står for halvparten av den totale kunstige (menneskeskapte) massen på planeten, som i vekt allerede i 2020 er biomene til levende organismer tilberedt. Det er derfor ikke overraskende at EUs medlemsland gradvis skjerper byggeforskriftene: beregningen av CO2-utslipp blir obligatorisk ettersom grenseverdiene synker.

Mange tror at transformasjonen vil være drevet av fornybar energi, men det vil definitivt ikke være nok. For det første på grunn av millioninvesteringene i energibesparende tiltak som sikrer strømforsyningen også på dager uten sol og vind. For eksempel beregnes det i Tyskland at et beløp tilsvarende Tysklands BNP skal brukes på energikapasitet i industriell skala. Så konklusjonen er enkel: vi må endre energibruken drastisk mens vi bærer med oss ​​CO2. Byggenæringen må prioritere ikke nybygg, men å bevare det som er tilgjengelig for renovering. Og der nybygg er uunngåelig, er det nødvendig å velge mer bærekraftige byggematerialer og byggeløsninger med sammensatte og automatiserte elementer, sier Paulius Milius, ekspert på bærekraftig bygg i VMG Group, om markedstrender.

Grunnlaget for bygg 4.0

De fleste CO2-utslippene er forårsaket av bygningskonstruksjoner og fasader, ettersom livssyklusen deres måles i tiår og til og med år. For at et bygg skal kunne kalles bærekraftig, er det ikke nok med en sumppumpe eller trefasade alene, det er nødvendig å bruke mer bærekraftige oljer i konstruksjonen. Flere og flere eksperter er enige om at nøkkelen til transformasjon ligger i industriell tømmerkonstruksjon. Dette er den enkleste måten å lagre karbondioksid i bygninger i minst et prøveår. Byer som er renovert og bygget med masseproduserte trekonstruksjoner har en historisk sjanse til å bli pålitelige globale karbonbanker, forsikrer P. Milius.

Tre har ikke bare gode materialegenskaper, som høy varmeisolasjon. Enda viktigere for byggebransjen er det at vedproduksjonen også er svært effektiv. Det er en gunstig olje for industrialisering av konstruksjon: tre er et sterkt og lett materiale, vekten av den gule betongmodulen og trerammen er til og med flere ganger forskjellig. Som et resultat blir tre lettere tilpasset til produksjon av robotkonstruksjonskomponenter, og arbeid i fabrikker vil skje med 2050 prosent. Snarere snakker P. Milius om fordelene med tre.

Bilde av Targo Kalamees i Panelrenovering i Estland.

Myten om at treet kun egner seg til fjellhytter vil for lengst forsvinne. Det bygges allerede skyskrapere over hele verden som er laget helt eller delvis av tre (tre-betong kompositt). I Skandinavia er det en økende trend mot å bygge leilighetsbygg av masseproduserte tremoduler. Siden 1996 I denne tredimensjonale (3D) modulen har BoKlok, et fellesbygg av IKEA og Skanska mon, allerede 15 000 boliger i Sverige, Norge, Finland og Storbritannia. Hun presenterte nylig konseptet for bærekraftige, rimelige boliger i Grnhult: flerfamiliehus er masseprodusert i lette bindingsverkskonstruksjoner som ikke bare dekker energi og varme fullt ut, men også leverer strømnett.

Pilotprosjektet til selskapet Gropyus i Tyskland, en bygård i tre og hybridkonstruksjon, har vært bebodd i over ett år. Med inntreden av det tyske konsernet Vonovia, den største utvikleren og eieren av utleieleiligheter i Europa, planlegges det å serieprodusere og sette sammen 10 000 leiligheter per år fra slike standardiserte 2D panelkonstruksjoner. Gropyus leilighetsbygg er spesielle, ferdige, ikke bare bærekraftige og energimessig positive, men også intelligente boligløsninger som inkluderer elektroniske løsninger for ny generasjons bygningsforvaltning og intern boligsystemstyring.

Konstruert tre muliggjør den mest effektive bruken av mikrobiomer og har de beste egenskapene til en ny generasjon trebaserte byggeplater som på sikt kan erstatte OSB-plater (Oriented Strand Board). Når det gjelder høyytende konstruert tre som Cross Laminated Timber (CLT) eller Laminated Finer Lumber (LVL), er det viktig å se på oljeutbyttestatistikken. Og slik er det i Litauen: en leilighet i LVL i gaten vår øker i størrelse på 15 minutter, i CLT på en halvtime.

Industrialisert trevirke er utvilsomt ikke bare et bærekraftig brensel, men også en mer effektiv måte å samle betong på, sier VMG Group-eksperten. Den har så mange egenskaper som er nødvendige for å bygge i fremtiden at det er vanskelig å forestille seg den nye generasjonen av bygg 4.0 uten tre.

Foto av Targo Kalamees i
Bilde av Targo Kalamees i Panelrenovering i Estland.

Renovasjonsutvikling og dens muligheter

Å bygge med prefabrikkerte paneler eller moduler laget av trebaserte materialer muliggjør CO2-utveksling, avfallsavfall og optimalisering av materialmengder. Bærekraft er derfor ikke bare sikret gjennom høyere effektivitet eller gjennomførbarhet, men også gjennom endring i byggeskala. P. Milius vil være enig i at det mest bærekraftige bygget ikke er noe bygg i det hele tatt.

Hva er mest bærekraftig i bygg? Vi bygger ingenting og prøver å bevare det vi allerede har. Derfor bør første steg i byggebransjens transformasjonsreise være oppussingsutvikling. Og løsningen, som blir mer og mer utbredt i Europa, er renovering og vi setter sammen de trebaserte platene i serie, sier P. Milius.

Pilotprosjektet for renovering av seriepaneler er allerede tilgjengelig ikke bare i Tyskland, men også i Estland, og selskaper som utvikler serieløsninger begynner å samarbeide med utviklere. Ifølge VMG Group-eksperten er det klart at renoveringen ikke bare blir estisk, finsk eller litauisk, men også europeisk. Dette åpner for enestående massemarkedsføringsmuligheter for bransjeekkoer, etter min mening. Bare i Tyskland er for eksempel renoveringsmarkedet for leilighetsbygg mindre enn E-klassen anslått til rundt 700 milliarder. Euro

Det anslås at potensialet til litauisk ingeniør- og konstruksjonssektor er rundt 1,2 milliarder. EUR omsetning. Det kan imidlertid bare realiseres hvis det utvikles GreenConTech Innovasjonsøkosystemet vil endre seg og bygge- og renovasjonssektoren vil også svekkes som eksportør. P. Milius sender nok et budskap til en bred krets av industrirepresentanter: En ny æra av partnerskap og det innovative segmentet er rett rundt hjørnet.

Det er svært viktig at konkurranse i gamle segmenter erstattes av samarbeid og utvikling i nye segmenter. Bare samarbeidet til oss, selskapet med en ledende profil i byggebransjen, vil avhenge av om vi vil lykkes med å bruke de nye mulighetene og bringe bygge- og renoveringsbransjen til et nytt nivå av kvalitet og bærekraftsmål, understreker eksperten på bærekraft. Bygger VMG-gruppen.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter etc. i alt

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *