Norge forbyr målrettet annonsering på Facebook og Instagram

Disse målrettede annonsene viser annonser basert på brukernes internettatferd, som tilsynsmyndigheten Datatilsynet sier er ulovlig og et brudd på personvernet.

Bot på 89.000 euro

Forbudet trer i kraft 4. august og gjelder i første omgang i tre måneder. Dersom Meta ikke overholder forbudet, risikerer selskapet en bot på inntil 1 million norske kroner per dag, tilsvarende 89.000 euro.

Personvernombudet understreker at Facebook og Instagram ikke er forbudt som plattformer i Norge. Ifølge forskning har 82 prosent av den voksne befolkningen i Norge en Facebook-konto og 65 prosent har en Instagram-konto.

Meta sporer Facebook- og Instagram-brukeres aktiviteter, deres interesser og deres innlegg. Basert på dette vil du da få vist annonser. Datatilsynet sier dette også begrenser brukernes informasjonstilbud, ettersom Meta bestemmer hvilke annonser de ser og ikke. Disse personlig tilpassede annonsene kan også forsterke eksisterende skjevheter, sa regulatoren.

Uttrykt samtykke

Meta har fortsatt lov til å vise denne typen annonsering basert på data som brukere skriver i sin egen bio på Facebook og Instagram. Meta kan også gjøre dette hvis brukerne selv gir sin uttrykkelige tillatelse til det.

Den europeiske databeskyttelsesmyndigheten EDPB fastslo i desember at Meta kun kan vise personlig tilpasset annonsering dersom brukere har samtykket til bruken av dataene deres. Meta har gjort flere endringer, men ifølge EU-domstolen følger selskapet fortsatt ikke reglene. Meta hadde tidligere mottatt europeiske bøter på til sammen hundrevis av millioner euro for databeskyttelsesbrudd.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *