Orknøyene vurderer å forlate Storbritannia og returnere til Norge

Men Stockan påpeker at Orknøyene får mindre støtte fra den skotske regjeringen enn Shetland eller Hebridene. Han understreket også at øygruppen virkelig trenger nye ferger for å sikre trafikken mellom de mange øyene.

«Hver gang vi blir avvist. Vi blir bedt om å vente, vi blir bedt om å studere igjen,» klaget ordføreren i Orknøyene og la til at øyboerne var misunnelige på byer i Norge, hvor det er en helt annen tilnærming til dette problemet. avsidesliggende landlige områder.

Rapporten som fulgte med Stockans forslag foreslo å undersøke muligheten for å oppnå lik status med Færøyene, som ligger mellom Skottland og Island og er en autonom provins i Danmark.

Et annet alternativ ville være å ha lignende status som britiske kronterritorier som Kanaløyene.

Rapporten erkjenner at eventuelle endringer i grunnloven vil ha en lang vei å gå og sannsynligvis vil kreve beslutninger fra det britiske og skotske parlamentet, samt lokale folkeavstemninger. I mellomtiden har London og Edinburgh vært uenige i årevis på grunn av skotske nasjonalisters press for skotsk uavhengighet.

Orknøyene, sammen med Shetlandsøyene i nord, var under norsk og dansk kontroll i århundrer, inntil de i 1472 ble gitt til kong Jakob III av Skottland som en del av ekteskapsmedgiften til Margaret, datter av kongen av Norge og Dronning av Danmark.

Norsk æreskonsul og arkitekt ved Orknøyene, Leslie Burger, sa at det fortsatt var «sterke kulturelle og personlige bånd» mellom Norge og Orknøyene. For eksempel feires norsk grunnlovsdag hvert år 17. mai i skjærgården med parader. Den norske påvirkningen kan sees med utgangspunkt i stedsnavn og personnavn og slutter med St. Basil’s Cathedral. Magnus som ble bygget på nordmenns tid.

I 2017 besøkte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marita av Norge offisielt Orknøyene.

London har imidlertid raskt kjølt Orknøyenes drømmer om en mulig tilnærming til Norge. Den britiske statsministeren Rishi Sunaks pressesekretær, Max Blaine, sa at det ikke var «ingen mekanisme» for å endre Orknøyenes status.

«Vi er fundamentalt sterkere som en enkelt britisk enhet. Vi har ingen planer om å endre det, understreket Blaine.

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *