TikTok begynner å være vert for sine europeiske brukeres data i Irland

Stilt overfor mistillit fra offentlige myndigheter har det sosiale nettverket TikTok kunngjort at det har begynt å hoste sine europeiske brukeres data i Irland for å dempe bekymringene fra sine kinesiske aksjonærer (Lionel BONAVENTURE)

Det sosiale nettverket TikTok, som har møtt kritikk fra offentlige myndigheter, kunngjorde tirsdag at det har begynt å hoste dataene til sine europeiske brukere i Irland for å lette bekymringene for kinesiske aksjonærer.

«Vårt første datasenter i Dublin, Irland er nå operativt og datamigrering av europeiske brukere til dette senteret har allerede startet, mens våre to andre sentre i Norge og Irland er under bygging,» sa datterselskapet til den kinesiske giganten ByteDance. Pressemelding.

Denne flyttingen forventes å fortsette til slutten av 2024 når alle tre datasentrene er operative. Kalt Clover og annonsert i mars, representerer dette prosjektet en årlig investering på 1,2 milliarder euro for TikTok.

Det har også inngått samarbeid med det britiske cybersikkerhetsfirmaet NCC Group, som er ansvarlig for å gjennomføre en «uavhengig revisjon» av implementert databeskyttelse, «overvåke datastrømmer» og «rapportere eventuelle hendelser».

Disse bestemmelsene, modellert etter tiltak pålagt det sosiale nettverket i USA, er ment å hindre ByteDance-ansatte lokalisert i Kina fra å få tilgang til «beskyttede data» til europeere, forklarte TikTok-tjenestemenn under en telefonkonferanse med journalister.

Disse beskyttede dataene inkluderer de virkelige navnene på brukerne, deres e-postadresse, telefonnummer eller IP-adresse til sluttenhetene deres, samt personopplysninger i henhold til europeiske forskrifter.

På den annen side vil visse aggregerte data, offentlige eller nødvendige for nettverksinteroperabilitet, fortsette å sirkulere og lagres utenfor kontinentet.

På spørsmål ønsket ikke TikTok å kunngjøre andelen av data som allerede er overført fra dagens datasentre i USA og Singapore. I august 2020 skisserte det sosiale nettverket allerede en plan for lokal lagring av europeiske brukeres data, som ikke så dagens lys på den tiden.

– Trussel om suspensjon –

«Jeg følger veldig nøye med på oppfyllelsen av denne forpliktelsen, spesielt under mine møter med lederne av TikTok. Dette er bare begynnelsen. Vi er fortsatt årvåkne og gir ikke opp i vår innsats,» svarte den franske digitalministeren tirsdag. Jean-Noël Barrot, på det sosiale nettverket X (tidligere Twitter).

I dag har TikTok 150 millioner brukere i USA og 134 millioner i EØS. Selskapet hevder full juridisk adskillelse fra sine enheter i Kina og har alltid på det sterkeste benektet all datadeling med kinesiske myndigheter.

Men morselskapet ByteDance måtte innrømme i desember 2022 at ansatte hadde tilgang til dataene til to amerikanske journalister under en intern etterforskning av datainnbruddet.

Siden den gang har land som Australia, Belgia og Canada, samt EU-kommisjonen, forbudt underholdningsappen fra arbeidstelefonene til sine embetsmenn. Den amerikanske delstaten Montana har annonsert et fullstendig forbud mot appen, selv om denne avgjørelsen kan ankes.

I juli truet en granskingskomité i Senatet i Frankrike med å suspendere søknaden hvis den ikke tok skritt for å avklare sine bånd med kinesiske myndigheter og implementere «effektiv» moderering innen 1. januar 2024.

TikTok har siden annonsert verktøy for forskere og regulatorer, en ikke-tilpasset feed, slutt på personlig tilpassede annonser for mindreårige og et nytt alternativ for innholdsrapportering. Det franske datterselskapet har også besluttet å erstatte sin kinesisk-kanadiske president Zhao Tian med amerikanske Adam Presser som direktør for globale operasjoner.

jub-may/def

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *