Norge har innviet den største flytende vindparken i verden

Verdens største flytende vindpark, som ble satt i produksjon sent i fjor, ble offisielt åpnet onsdag av Norges kronprins Haakon og landets statsminister Jonas Gahr Støre, rundt 14 mil unna. Hywind Tampen-feltet, som består av 11 turbiner med en effekt på 8,6 MW, leverer strøm til fem nærliggende olje- og gassplattformer, og dekker omtrent 35 % av deres behov.

Europa prøver å tidoble kapasiteten til vindturbiner i Nordsjøen innen 2050

» Europeere og vi trenger alle mer strøm. Krigen i Ukraina forsterket dette », kommenterte Jonas Gahr Støre, som ble sitert av det norske byrået NTB. » Hvis Europa ønsker å nå sine klimamål, må denne elektrisiteten være av fornybar opprinnelse «.

640 millioner euro

I motsetning til såkalte havvindmøller «poserte»festet på fundamenter på bunnen av vannet, er flytende vindturbiner, som navnet antyder, montert på en flytende struktur holdt av fortøyningsinnretninger. Dette gjør at de kan installeres på dypere vann, lenger fra kysten, hvor vinden er mer stabil, men kostnadene deres er også høyere.

Byggingen av Hywind Tampen på 260 til 300 meters dyp kostet omtrent 7,4 milliarder kroner (640 millioner euro). » Ja, det er dyrt, men noen må lede «, bekreftet statsministeren. I tillegg til Equinor, samler prosjektet den norske offentligrettsgruppen Petoro, østerrikske OMV, Vår Energi – den norske datteren til italienske Eni –, tyske Wintershall DEA og japanske Inpex.

Frankrike er også avhengig av flytende vindturbiner

Frankrike har bare pilotprosjekter, men tre kommersielle anbudskonkurranser er allerede lansert, i det sørlige Bretagne, i Middelhavet utenfor Narbonnaise-kysten og Fos, hvor stedet offisielt ble valgt i juni i fjor.

» Med tre kommersielle installerte vindparker og tre flytende vindpilotparker under bygging, har Frankrike aldri sett en slik aktivitet for havvind », bemerket på tidspunktet for utnevnelsen av Fos Frédéric Moncany de Saint-Aignan, president for Maritime Cluster, en sammenslutning av aktører i den maritime økonomien.

» Vi kan bare glede oss over utviklingen av fornybar energi », reagerte ordføreren i Fos René Raimondi på denne nyheten med beklagelse at » Noen ganger forblir Fos det foretrukne stedet for prosjekter som andre territorier ikke ønsker «. Utvalg av Fos-sur-Mer-området» gjør den sørlige regionen til en ideell lekeplass for flytende vindenergi », ønsket Paca-regionen velkommen på sin side.

(Med AFP)

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *