Norge skal forsyne Ukraina med flere luftvernsystemer og ubemannede luftfartøyer – MILMAG

Onsdag 12. juli i år annonserte Kongeriket Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram at regjeringen i Oslo vil gi kampUkraina ytterligere to NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) kort. – og mellomdistanse luftvernsystemer og 1000 PD-100 Black Hornet III Nano ubemannede miniatyrfly.

PD-100 Black Hornet III Nano / Foto: Forsvaret

Kommenterer leveringsmeldingen andre PD-100 Black Hornet III Nano-droner (24. august 2022 Det er annonsert leveranser av 850 fly av denne typen, sammen med Storbritannia, for 9 millioner dollar), sa den norske forsvarsministeren:

Ukraina er godt fornøyd med tidligere norske leveranser av denne typen rekognoseringsdroner, som er utviklet i samarbeid mellom forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt. Dronen, som ble kalt Black Hornet, er laget i Norge, og nå skal vi levere 1000 nye dronesett til Ukraina.

Ukrainske myndigheter ba om at denne typen utstyr ble brukt i kampen mot det russiske overfallet. Teledynes FLIR-drone er utviklet i Norge og er en global markedsleder. Den brukes i mange allierte land, inkludert USA og Storbritannia. Dronen brukes til å gjenkjenne og identifisere målet. Den er enkel å betjene i tøffe, vanskelig å oppdage miljøer og spesielt godt egnet for bykonflikterForsvarsminister Bjørn Arild Gram fortsatte.

Tett samarbeid med forsvarsindustrien er avgjørende for å opprettholde nødvendige forsyninger av militært utstyr til Ukraina i fremtiden. Dette bidrar også til at Ukraina får mer moderne og effektive materielle ressurser.

Dronen er et godt eksempel på verdien av tett samarbeid mellom myndigheter, forskningsmiljøer og industriGram lagt til.

Black Hornet III Nano er ubemannede miniatyrsystemer. De er utviklet av det norske selskapet Prox Dynamics, som ble kjøpt opp 30. november 2016 av FLIR Systems for 134 millioner USD. PD-100-er ble opprinnelig bare brukt i de amerikanske væpnede styrkene av spesialstyrker underordnet MARSOC (Marine Corps Forces Special Operations Command). Settene ble deretter kjøpt av de væpnede styrkene i totalt 32 land, inkludert Australia, Tsjekkia, Frankrike, Spania, India, Kongeriket Nederland, Tyskland, Norge, New Zealand, Tyrkia og Storbritannia. Nylige bestillinger for PD-100 ble fullført for den amerikanske hæren, den franske hæren (hæren), det norske hjemmeforsvaret (Heimevernet) og den militære kommandoenheten (JWK) i mai 2019 (i Polen er deres distributør UMO of greens)

Norge skal forsyne Ukraina med flere luftvernsystemer og ubemannede luftfartøyer – MILMAGNASAMS / Foto: KDA

I neste pressemeldingStatsråd Bjørn Arild Gram annonserte levering av nye luftvernsett:

Regjeringen har besluttet å gi en militær støttepakke med NASAMS-systemet som inneholder ytterligere to brannkommando- og kontrollkjøretøyer (med Link 16 dataoverføringssystem), to bæreraketter og reservedeler. Dette vil gi holdbarhet, reserve og fleksibilitet, og dermed øke virkningen av de allerede overførte luftvernsystemene på Ukraina.

Norge, i samarbeid med USA, hadde tidligere donert to komplette sett med NASAMS til Ukraina. De kom i tillegg til to batterier levert av USA høsten 2022.

Luftromsforsvar er et prioritert behov på ukrainsk side. Ukraina må beskyttes mot russiske luftstyrker og missilangrep. Den gode operasjonelle ytelsen til NASAMS gjør at luftvern generelt og NASAMS spesielt er svært ønskelig på ukrainsk sidesa Gram.

De operative implikasjonene for det norske Forsvaret ved å gi en støttepakke med NASAMS-systemet vurderes som lav.

Systemprodusenten, det norske selskapet Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) signerte nylig en kontrakt med det litauiske forsvarsdepartementet for modifikasjon og klargjøring av to tidligere NASAMS-enheter for overføring til Ukraina. Utskytningsenhetene vil utfylle NASAMS-enhetene tidligere donert av USA og Norge. Disse planene ble kunngjort i en pressemelding fra litauiske myndigheter 28. juni, som også opplyste at Norge ville stille med valgfritt utstyr til utskyteren.

Tidligere, 24. mai, offentliggjorde US Defense and Security Cooperation Agency (DSCA) det amerikanske utenriksdepartementets avtale om mulig salg av et NASAMS-batteri til Ukraina for et beløp på maksimalt 285 millioner dollar (1,19 milliarder PLN).

NASAMS-batteriet består av seks bæreraketter, AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel 3D radarstasjon, et kommando- og brannkontrollkjøretøy med Link 16 dataoverføringssystem og et kjøretøy med stridshodeobservasjon og optoelektronisk målretting. Et batteri, som opererer som en del av et integrert luftvernsystem, kan engasjere opptil 36 luftmål samtidig, slik som fly, helikoptre og kryssermissiler.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *