Økende bevis peker på russisk skyld i bombingen av Kahovka HPP/artikkel

Regionale seismiske stasjonsdata viser at eksplosjonen skjedde 6. juni klokken 02.54 lokal tid. Omtrent samtidig kollapset demningen.

«Vi så en bølge av konsentrert energi som er karakteristisk for en eksplosjon,» sa NORSAR-seismolog Volker Oye til den amerikanske radiostasjonen NPR.

På den annen side uttalte NPR at eksperter ikke kunne bekrefte den nøyaktige plasseringen av eksplosjonen. Ifølge deres data skjedde eksplosjonen innenfor en radius på 20-30 kilometer rundt Kahovka HPP.

Samtidig understreket Oje overfor radiostasjonen at eksplosjoner i dette området er sjeldne, så de kan neppe betraktes som en tilfeldighet.

NORSAR estimerer den seismiske styrken til hendelsen til å være mellom én og to størrelser.

Amerikanske satellitter registrerte en eksplosjon ved Kahovka HPP om kvelden 6. juni, rapporterte avisen «New York Times», med henvisning til navnløse amerikanske tjenestemenn.

Infrarøde sensorer har oppdaget varmesignaler som kan indikere en kraftig eksplosjon, sa kilden. New York Times uttalte at eksplosjonen sannsynligvis var tilfeldig. Det er ennå ingen bevis for at dette var med vilje.

De siste dataene viser at minst 13 mennesker mistet livet på grunn av flommene som skjedde etter at demningen brast.

I en telefonsamtale erkjente russiske tropper bombingen av Kahovka HPP

Ukrainas sikkerhetstjeneste kunngjorde fredag ​​at avlyttede telefonsamtaler bekreftet at vannkraftverket ble sprengt av en okkuperende sabotasjegruppe. I en telefonsamtale sa en russisk militærtjenestemann at demningen ikke ble sprengt av Ukraina, men av en russisk sabotasjegruppe. Målet var å skremme Ukraina, men ting gikk ikke etter planen.

«Invadererne ønsket å utpresse Ukraina ved å sprenge demningen og forårsake en menneskeskapt katastrofe sør i landet vårt. Inntrengerne fortalte hverandre om dette gjennom avlyttede telefonsamtaler,» rapporterte tjenesten.

Samtalen til russiske inntrengere om eksplosjonen av Kahovka HPP ble avlyttet av Ukrainas sikkerhetstjeneste

Hovedproblemet er at denne HES tilsynelatende kjøler en slags atomreaktor de eier.

Vel, vanlige mennesker skaper problemer for seg selv.

Nei, det er det våre folk gjør! De gjorde det ikke, men oss!

Hva er du? Vårt? Men de sa at det var Ukraina som sprengte det.

Det eksploderte ikke der. Der er vår gruppe sabotører. De vil…vel, skremme demningen med det. Men alt gikk ikke etter planen, mer enn planlagt.

Klar! Nå blir det et cover som i Chornobyl, ikke sant?

Ja… Det er en bygning fra 1950-tallet som raskt faller fra hverandre. Og der, litt lavere ligger safariparken, om tusenvis av døde dyr.

Klar.

Den europeiske unions høye representant for utenrikssaker, Žuzeps Borel, innrømmet også at Russland hadde skylden for demningseksplosjonen.

Ukraina: Fem mennesker døde i flom

Ifølge nyheter fra Ukraina døde fem mennesker i flom på grunn av at demningen brast, mens lokale tjenestemenn rapporterte om åtte ofre i russisk-kontrollert territorium.

Internasjonale organisasjoner advarte om at antallet ofre kan øke betydelig. Rednings- og katastrofehjelpsaksjoner pågår fortsatt. FNs hjelpeorganisasjon avviste den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys anklage om at det var en mangelfull respons fra organisasjonen.

FN sa at deres ansatte kom raskt til flomrammede områder og at en nødkonvoi ville ankomme fredag.

I følge FN-data ble 17 000 mennesker berørt av flom i ukrainsk-kontrollerte områder, men det er ingen data angående russisk-kontrollerte områder, fordi FN ikke har tilgang til dem. Imidlertid rapporterte media at mange søkte direkte hjelp i deler kontrollert av kolonialistene.

Vannstanden synker sakte i noen områder, men mange mennesker er fortsatt fanget på eiendommene deres.

KONTEKST:

Om kvelden 6. juni kollapset Kahovka vannkraftdemning (HEP) ved elven Dnepr i Kherson-regionen i Sør-Ukraina. Som et resultat kom store mengder vann ut av HPP-reservoaret, og oversvømmet dusinvis av bosetninger.

Den ukrainske regjeringen sier at Kahovka HPP-demningen ble sprengt av russiske styrker som kontrollerte det strategisk viktige anlegget. Ukraina understreket at hendelsen ble ansett som en krigsforbrytelse begått av en terrorstat. Ledere av vestlige land er også enige med Ukraina, mens det regjerende regimet i Russland benekter enhver forbindelse med ødeleggelsen av Kahovka HPP.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende et stykke tekst som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter feil knappen for å sende tekstbiter for retting til redaktøren!

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *