ØKONOMS KOMMENTAR: Gitt kronekursen og inflasjonen, hvor er den mest verdt ferien i år?

CR – Med høytiden nærmer seg med stormskritt, er tsjekkerne på høyden med å bestemme hvor de skal feriere i år. Skal du avgjøre hvilke av de populære feriedestinasjonene som er billigst i år sammenlignet med fjoråret, må du ta hensyn til to faktorer: kronens kurs mot valutaen til det respektive reisemålet og samtidig årlig inflasjon på det respektive reisemålet. Med andre ord, finn en destinasjon hvis valuta, kronen, har styrket seg mest, tatt i betraktning lokal inflasjon. En av våre ledende økonomer, Lukáš Kovanda, har evaluert hvilke destinasjoner som er best med tanke på kronekurs og inflasjon.

Samtidig har inflasjonen vært eksepsjonelt høy på verdensbasis de siste tolv månedene. Tross alt, ifølge de siste dataene fra Bloomberg, har totalt 111 overvåkede land i verden i år en inflasjon som er over målet til flere sentralbanker i verden, nemlig en inflasjon på over to prosent. På den annen side kan bare ni observerte land skilte med inflasjon på eller under to prosent-nivået.

Av valutaene til populære turistdestinasjoner har den tsjekkiske kronen steget mest mot det egyptiske pundet det siste året, det vil si fra 2. juni 2022 til i går, med 42 prosent. Den steg også betydelig mot den tyrkiske liraen, nemlig med 24,5 prosent. Mulige ferier fra europeiske reisemål økte betydelig mot norske kroner med over 18 prosent og mot svenske kroner med 13,5 prosent.

Styrkingen av den tsjekkiske kronen mot det egyptiske pundet med de nevnte 42 prosentene er så betydelig at den overstiger inflasjonen fra år til år der, som nådde 30,4 prosent i april i år. Dette betyr at den reelle appresieringen av den tsjekkiske valutaen mot det egyptiske pundet – tatt lokal inflasjon i betraktning – er rundt 12 prosent. Dette er ikke tilfelle i Tyrkia, fordi inflasjonen der – i april var den 43,7 prosent fra år til år – tvert imot overstiger den nevnte styrkingen av kronen mot liraen med nesten tjue prosentpoeng. Tatt i betraktning reell tyrkisk inflasjon, har kronen nesten en femtedel lavere kjøpekraft i Tyrkia i år, til tross for betydelig styrking mot liraen.

Norge rapporterte en årlig inflasjon på 6,4 prosent i april. Det betyr at tsjekkere i Norge vil ha rundt 12 prosent mer kjøpekraft i år enn i fjor, tatt valutakursutviklingen i betraktning. Ligner på Egypt. Norge er selvsagt fortsatt et veldig dyrt land for oss. Dette endrer imidlertid ikke på at Norge i løpet av det siste året har blitt billigere sett fra Tsjekkias perspektiv enn alle de mer populære feriedestinasjonene, sammen med Egypt.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *