PÅ VIDEO | Antivindaksjon i Norge: Greta Thunberg ble jaget bort av politiet

Den svenske aktivisten Greta Thunberg ble onsdag jaget bort av politiet i Oslo under en blokadebevegelse initiert av samiske aktivister som sa de var fast bestemt på å «stenge ned den norske staten» for å gjøre riving av vindturbiner ulovlig.

• Les også: Norge: Aktivistene Greta Thunberg og samer protesterer mot «ulovlige» vindturbiner

En ung kvinne pakket inn i et skjerf og en lue ble tatt bort med makt, men uten vold ble også to politikvinner, da hun sperret døren til det norske finansdepartementet i selskap med rundt ti aktivister, kjørt vekk, ifølge informasjon. TV-bilder.

Verken Greta Thunberg eller aktivistene ble arrestert, og den unge svensken stakk av fra kameraene uten å kommentere da hun ble satt tilbake på bakken.
AFP

Kort tid etter, under opphevingen av et annet departement, Klima- og miljødepartementet, ble hun hentet opp igjen av politiet og tvangsført.

Jeg vil fortsette å delta i protestene, sier hun til avisen Verdens Gang (VG).

Høyesterett konkluderte i oktober 2021 med at to vindparker krenket samiske familiers rett til å utøve sin kultur, nemlig reindrift, i strid med FNs tekst om sivile og politiske rettigheter.
AFP

Landets høyeste rettsinstans har imidlertid ikke bestemt skjebnen til de 151 turbinene, som fortsatt er i drift i litt mer enn 500 dager.

Samiske aktivister (tidligere omtalt som samer) krever riving av vindturbiner installert i Fosenregionen (Vest).

Gjennom stemmen til musikeren Ella Marie Haetta Isaksen lovet de å «stenge ned staten» så lenge turbinene forble på plass.
AFP

Greta Thunberg ble med dem fra søndag.

– Det er et spørsmål om brudd på menneskerettighetene og manglende respekt for urbefolkningens rettigheter, sa hun på TV2 før hun ble løslatt.

– Det er trist at vi må ty til slike metoder for å ha rett til å overleve, la hun til.

Aksjonen startet sist torsdag med okkupasjon av inngangspartiet til Olje- og energidepartementet av en håndfull samer kledd i sin tradisjonelle blå og røde drakt.
AFP

Et økende antall aktivister, som ble tvunget til å evakuere av politiet natten fra søndag til mandag, begynte å blokkere tilgangen til departementene denne uken, og utvidet gradvis sine aktiviteter til et økende antall bygninger.

Ifølge lokale medier bandt de seg foran departementsdørene med lenker og hengelåser levert av en BDSM-klubb (bondage, domination, sadism, masochism).

Onsdag morgen ryddet politiet dem fra inngangen til Finansdepartementet. Olje- og energiminister Terje Aasheim avlyste et offisielt besøk til Storbritannia.

Kritisert for sin påståtte treghet har norske myndigheter lovet å respektere Høyesteretts kjennelse og beordret ytterligere ekspertise i håp om å finne mekanismer som lar strømprodusenter og reindriftsutøvere sameksistere.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *