Prisen på naturgass falt til det laveste nivået siden mai 2021.

Handelsprisen på naturgass i Europa har falt til rekordverdier på mer enn 2 år, etter å ha falt 30 % på bare én uke. Fra og med middag den 17. juli, på den nederlandske TTF-børsen, ble transaksjoner med levering i august avsluttet på nivåer under 24 euro/mWh. Lignende verdier har ikke blitt observert siden mai 2021. I juni 2023, før starten på prisøkningen, handlet gass til nivåer rundt 25 euro/mWh.

Ved første øyekast er prisfallet overraskende i sammenheng med høye temperaturer i Europa, som øker behovet for kjøleenergi og til og med forventes å ha en oppadgående innvirkning på gassprisene. En kraftigere motor viser seg faktisk å være Norge, som etter starten av den russiske krigen i Ukraina og tilbaketrekningen av Gazprom fra det europeiske markedet ble den største gassleverandøren.

Tidlig i forrige måned ble gassprosesseringsanlegget Nihamna satt under reparasjon, men dette tok mye lengre tid enn forventet. Dette førte til en rask økning i gassprisene, som til og med nådde 50 euro/MWh under handel 15. juni, og generelt holdt seg over 35 euro frem til begynnelsen av juli. Denne lørdagen ble aktivitetene til «Nihamna» avsluttet og leveransene til Europa ble gjenopptatt.

Lavere priser kan imidlertid ha en negativ effekt på kort sikt, da det kan få noen LNG-leverandører til å flytte lastene sine til Asia. Hvis dette skjer til høsten, kan det føre til ny usikkerhet for europeiske land.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *