Representantene for Russland og Hviterussland i nominasjonene til Nobelprisen er en vanskelig situasjon

Scanpix bilde

Nobelstiftelsen, som arrangerer den årlige Nobelprisutdelingen og banketten i Stockholm, har i stedet invitert ambassadørene fra Russland, Hviterussland og Iran, samt lederen for det høyreekstreme partiet, som ikke var invitert til arrangementet i fjor.

Derfor erklærte den svenske statsministeren at han ikke var enig i den russiske ambassadørens invitasjon til å delta på møtet, og sluttet seg til den voksende kretsen av kritikere av beslutningen.

Vidars Helgesenas, administrerende direktør i Nobelstiftelsen, sa i en uttalelse torsdag at det er en global trend for å begrense dialog mellom ulike land.

Etter hans mening, for å motvirke trenden, oppfordrer vi nå til å investere i Nobelprisen og fri vitenskap, fri kultur og det frie, fredelige samfunnet og forstå deres betydning.

Stiftelsen forklarte at i 2023 vil alle partier, inkludert diplomatiske stasjoner i Sverige og Norge, samt partier representert i parlamentet ved demokratiske valg, inviteres til arrangementene, og la til at en slik felles innsats fremmer muligheter til å fremme viktige ideer fra Nobelprisvinner Prisen går til alle, og i fremtiden vil praksisen deles av hele organisasjonen.

Hvert år den 10. desember er det en seremoni i Stockholm hvor kong Carl XVI. Gustaf hedrer prisvinnerne innen medisin, fysikk, kjemi, litteratur og økonomi. Seremonien etterfølges av en storslått bankett med rundt 1200 gjester.

I fjor fikk ambassadørene fra Russland og Hviterussland forbud mot å delta på prisutdelinger og banketter på grunn av krigen i Ukraina, og Irans ambassadør kunne heller ikke delta på grunn av det arrangørene sa var en alvorlig og forverret situasjon.

Det arrangeres en egen Nobels fredsprisseremoni i Oslo i dag.

Stiftelsen sendte også en invitasjon til det demokratiske partiets styreleder Jimmie Akesson, som takket nei, og sa på Facebook at han dessverre ble arrestert den dagen.

Tradisjonelt er ledere for ledende politiske partier invitert til konferansen, men Akesson, som leder det høyreekstreme nasjonalistpartiet, har ennå ikke mottatt en invitasjon.

Vediske demokrater, av noen sett på som en trussel mot kjerneverdiene i det skandinaviske samfunnet som toleranse for asylsøkere i konfliktsoner i Midtøsten og Afrika, kom på andreplass i stortingsvalget i 2022.

Isoler Russland og Hviterussland

Sveriges statsminister Ulf Kristersson sa fredag ​​at han ikke var enig i at Nobelstiftelsen inviterte den russiske ambassadøren til å motta Nobelprisen.

Nobelstiftelsen bestemmer selvsagt hvem som skal inviteres. Men, som mange andre, ble jeg veldig overrasket over at Russland ble invitert, sa statsministeren til nyhetsbyrået AFP i morges.

«Jeg ville ikke ha gjort dette hvis jeg hadde vært ansvarlig for prisutdelingsinvitasjonene, og jeg forstår at det opprørte mange mennesker i både Russland og Ukraina,» la U. Kristersson til.

Flere fremtredende vediske politikere, som snakket med lederne for partiene Senter, Ali og Cairi, kunngjorde at de ville boikotte arrangementet fordi Russland var invitert.

Utenriksdepartementet i Ukraina snakket også med ambassadørene i Russland og Hviterussland under invitasjonsseremonien.

Bakgrunnen for avgjørelsen er ønsket om å vise egne verdier direkte til land som motsier dem. Innføringen av humanistiske verdier i Russland og Hviterussland er Sisyfos» verk. Dette er en innsats som ikke vil føre til noen resultater, sa Oleh Nikolenka, representant for UD, fredag ​​på det sosiale nettverket Facebook.

Det er svært sannsynlig at den dagen den russiske ambassadøren skal sitte i et konserthus i Stockholm, vil den russiske hæren begå en ny krigsforbrytelse i de okkuperte områdene i Ukraina og russiske missiler vil ødelegge et annet boligområde i ukrainske byer, sa han.

Hvis Kreml mottar en slik invitasjon, vil det svare med nye forbrytelser i Ukraina og en større følelse av straffrihet, ifølge tjenestemannen.

I fjor, som svar på russisk aggresjon mot Ukraina, inviterte ikke Nobelstiftelsen ambassadørene til Russland og Hviterussland. Og mens dette fortsetter, mens millioner av ukrainere lider av en årsaksløs krig og den russiske ledelsen blir ustraffet for sine forbrytelser, ber vi organisasjonskomiteen om å støtte internasjonal innsats for å isolere Russland og Hviterussland, sa O. Nikolenka.

Årets nobelprisvinnere offentliggjøres i begynnelsen av oktober.


Det er forbudt å reprodusere informasjonen til BNS nyhetsbyrå i offentlige informasjonsmedier og på internettsider uten samtykke fra UAB “BNS”.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i gamle.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *