Norsk seismologisk institutt oppdaget to eksplosjoner i veggen til Kakhovka-demningen

To eksplosjoner på veggen til Nova Kakhovka-demningen nær Kherson i Ukraina er registrert Norsk seismologisk institutt Norsar. De skjedde klokken 02.35 og 02.54 ukrainsk tid 6. juni, da demningen kollapset.

Under den første analysen av tilgjengelige data konkluderte seismologer med at den seismiske aktiviteten som ble oppdaget mellom styrke 1 og 2 på stedet klokken 02.54 var forårsaket av en eksplosjon. Under reanalysen ble det oppdaget svakere seismisk aktivitet på samme sted klokken 02.35.


Dybden av den seismiske aktiviteten som er oppdaget er 0 kilometer, dvs. på overflaten. Slik aktivitet er typisk for en eksplosjon og ikke et jordskjelv.

Så langt er det bare amerikanerne som har hevdet å ha satellittbevis for en eksplosjon i veggen. Nordmennenes seismologiske data bekrefter konklusjonen om at bakmennene til eksplosjonen er russerne.

Etter eksplosjonen i «Kahovka»: 30 bosetninger ble oversvømmet, rundt 6 tusen mennesker ble evakuert

Dammuren ligger i territoriet okkupert av Russland. Den kan bare utløses innenfra, fra turbinrommet, som tilgangen til er kontrollert av russerne.

Demningen ble bygget i 1956, da Ukraina var en del av USSR, og ifølge utbyggerne på den tiden var muren designet for å tåle en atomeksplosjon eller konvensjonell eksplosjon på opptil 5000 kilotonn under et angrep som kom utenfra. Men bruken av slike våpen har så langt ikke blitt oppdaget i krigen i Ukraina av verken russerne eller ukrainerne. Ukraina har ikke atomvåpen.

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa også fredag ​​at alle funn peker på Russland som synderen i ødeleggelsen av Kakhovka-demningen.

«Dammen ble ikke bombet, men snarere sabotert. Siden demningen er på territorium under russisk kontroll, kan ikke sabotasjen være arbeidet til noen andre, sa han.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *