Romteknologi for klimaendringer på jorden: hva venter oss i nær fremtid?

Mens heftige debatter raser om klimaendringer og oppnåelse av bærekraftsmålene, blir utviklingen av romteknologi anerkjent som et viktig alternativ til å nå grønne mål på jorden.

«Økologi er et av de mer spennende og undervurderte områdene i den fremvoksende romøkonomien. Selv om kombinasjonen av romfart og bærekraft ikke kan tas for gitt, blir den stadig mer relevant gjennom innovativ bruk av satellittsystemteknologier. Ettersom antallet satellitter i bane vokser raskt, blir det tatt hundrevis av bilder av jorden hver dag fra hele verden. Informasjonen hentet fra disse dataene gjør at vi bedre kan forstå klimaendringer og tilstanden til planeten vår.

For eksempel kan vi observere og analysere skiftende bilder av havene i sanntid. I tillegg kan vi, takket være dyptgående satellittbilder, for første gang i verdenshistorien forstå hvordan endringer i været kan påvirke korallrevene. Innovasjoner på dette området introduseres nesten daglig, og de kommende årene bør bringe viktige fremskritt, sier Kristaps Banga, Innovation Business Development Manager i Accenture Baltics.

Hvorfor er romteknologi viktig for jorden?

Romteknologi anses som en viktig faktor for å nå de 17 målene for bærekraftig utvikling satt av FN.

En av de mest åpenbare fordelene med romteknologi for Jorden er overføringen av de mest relevante dataene. Takket være satellitter som analyserer hele jorden i sanntid, kan vi overvåke utviklingen av klimagasser. Offentlige og private selskaper bruker utslippssporingssatellitter for å bestemme kvantiteten og kvaliteten på utslippene, og oppsummerer dermed karbonutslipp. I tillegg er satellitter også nyttige i tilfelle en katastrofe for å oppdage gasslekkasjer fra ulike kilder: oljebrønner, deponier eller industrianlegg.

– Rundt 80 prosent av verdens energibehov dekkes av fossilt brensel. Slike data er bare triste til tross for fokuset på fremveksten av ren energi i offentlige rom. På den annen side observerer rominnovatører også denne situasjonen og tilbyr praktiske måter å løse problemer på. For eksempel hjelper romsatellitter forsyningsselskaper med å optimalisere fornybar energiinfrastruktur ved å bruke data fra sollys og skymønstre. Data som kommer fra romsatellitter til datamaskiner på planeten vår lar oss effektivt bestemme plasseringen av sol- eller vindpaneler. I tillegg handler det om å overvåke utviklingen i energiforbruket og dermed balansere belastningen mellom fornybare og ikke-fornybare kilder til energiproduksjon», observerer K. Banga.

Hvordan sikrer vi ren energi i fremtiden?

Romfarere er absolutt ikke begrenset til å gjøre mer effektiv bruk av eksisterende ressurser, og de dristigste avgjørelsene kan minne en om episoder fra science fiction-filmer.

«Ettersom etterspørselen etter fornybar energi vokser raskt og ytterligere kilder til ren energi letes etter, ser vi at bærekraftige alternativer for å generere energi utvikles.» For eksempel flyter prototypen til verdens første solcellepanel i bane for tiden i verdensrommet, Formålet med dette er å utforske måter å samle solenergi på i verdensrommet. Å utnytte romsolenergi gir mange fordeler, inkludert muligheten for ubegrenset tilgang til energiressurser samtidig som man unngår de eksisterende ulempene: dag-natt-sykluser, sesongmessige endringer eller skyforstyrrelser. «Et romsolkraftverk kan potensielt dekke det meste av jordens energibehov, og den viktigste fordelen med dette er at energien som genereres ville være helt grønn og ufarlig for miljøet vårt, slik at vi gradvis kan fase ut fossilt brensel,» avslutter K. Banga.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *