Røyk fra skogbranner i Canada har spredt seg til Norge

Lisens | Alle rettigheter forbeholdt. Videre distribusjon er kun mulig med samtykke fra forfatteren

Røyk fra omfattende skogbranner øst i Canada har nådd Norge via Grønland og Island. Det melder den norske avisen Verdens Gang. Men ifølge eksperter er forurensningskonsentrasjonene i Norge lave og vil neppe utgjøre en helserisiko for innbyggerne.

– I verste fall kunne folk på vestkysten av Norge lukte røyk og se en svak dis, sier Nikolaos Evangeliou ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), ifølge Verdens Gang. – Konsentrasjonene av karbonmonoksid og sot i Norge forventes å holde seg lave nok til å ikke utgjøre en helsefare, la han til.

I de kanadiske provinsene Ontario og Quebec brenner skoger dusinvis av steder. De siste dagene har røyk fra disse brannene omsluttet store byer som Toronto og Ottawa i Canada og New York, Washington og Philadelphia i USA. New York nådde rekordnivåer av luftforurensning og skyskrapere forsvant i en oransje dis.

Den første forekomsten av miljøskadelige partikler ble mandag kveld påvist ved observatoriet i Birkenes i Sør-Norge. Observatoriet registrerte også tilstedeværelsen av partikler i luften tirsdag og onsdag.

Rekordvarmt og tørt vær har økt brannfaren i Norge de siste dagene. Det har ikke regnet sør i landet på 14 dager, noe som er uvanlig i dette nordiske landet, skriver Verdens Gang.


Reklame


roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *