Seniorer etterlyser økt aldersgrense for statlig finansierte kreftforebyggende screeninger

For tiden sendes invitasjoner til livmorhalsscreening tre ganger til kvinner i alderen 25 til 67 år, invitasjoner til screening for brystkreft sendes en gang hvert annet år til kvinner i alderen 50 til 68 år. Statlig finansiert forebyggende screening for tykktarmskreft kan utføres annethvert år for kvinner og menn i alderen 50 til 74 år, mens forebyggende screening for prostatakreft utføres for alle menn i alderen 50 til 75 år.

– Etter LSKAs syn må aldersgrensen for forebyggende kreftscreening økes, og aldersgrensen for kreftscreening bør heves til 80 eller 85 år, fordi aldring er en risikofaktor for mange sykdommer, inkludert kreft, understreket Barba Girgenson. leder av LSKA strukturelle enhet «Senior saeimas».

Tidlig diagnostisering av onkologiske sykdommer og erstatning av medisiner som pasienter med disse sykdommene trenger, krever mer statlig støtte, så neste års APBN bør gi tilstrekkelige midler til behandling av onkologiske sykdommer, ifølge LSKA.

Representanter for foreningen viste til resultatene av tilsynet med Overrevisjonsorganet (VK), med vekt på de uutnyttede mulighetene ved tidlig oppdagelse av kreft – det er ingen etablert prosedyre i praksisen til fastleger for systematisk å invitere pasienter til forebyggende undersøkelser, der er ingen enhetlig prosedyre for å motta resultatinspeksjon i det landet. Det ble også fremsatt kritikk angående «den grønne korridoren», som i realiteten ikke fungerer og gjennomsnittlig tid fra besøk hos fastlegen til diagnose er nesten tre ganger lengre enn forventet – 195 dager i stedet for 65 dager.

«Etter LSKAs syn er hovedmangelen mangelen på full finansiering av planer for å forbedre helsetjenester innen onkologi. «Alle onkologiske pasienter har ikke samme mulighet til å motta statlig refusjonsberettigede legemidler, dessuten, i situasjoner der de ikke er på listen og pasienter må betale ut av lommen, har de i mange tilfeller ikke slike midler.» sa Girgenson. .

Innholdet fortsetter etter annonsen

Reklame

På den annen side, for å gi bedre informasjon til publikum, støtter LSKA forslaget fra apoteknettverket «Latvijas aptieka» som ble presentert på ekspertseminaret 25. september «Om onkologifinansiering og problemer i sammenheng med sosial byrde» om å involvere apoteker når det gjelder å informere publikum, inkludert pensjonister, om statlig finansiert kreftscreening, da «apoteker ofte er det første stedet pensjonister går for å ta tak i problemene sine».

LSKA inviterte også Nasjonalt helsevesen til å koordinere disse aktivitetene ved å involvere spesialistleger og representanter for frivillige organisasjoner for å løse dette problemet, og vurdere muligheten for å redusere den sosiale byrden.

Rapporter feil i artikler

Marker feil tekst og trykk Ctrl+Logg på.

Flagg feil tekst og rapporter det!

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *