Skotske Orknøyene ønsker å flytte til Norge

Skottlands Orknøyene kan endre status i Storbritannia eller til og med bli et selvstyrt territorium i Norge, under nye forslag.

Tirsdag legges det frem et forslag til «alternative styreformer».

Orknøyene er en øygruppe i Storbritannia, som ligger nord for Skottland, som omfatter rundt 20 bebodde øyer og 50 svært små ubebodde øyer. Det totale arealet er 963 km².

Islands byrådsleder James Stockan fortalte BBC, at Orknøyene ikke mottar rettferdig finansiering under nåværende britiske forhold. Han fremhevet at øyene har blitt alvorlig neglisjert av både sentrale britiske myndigheter og den skotske regjeringen, spesielt med hensyn til de falleferdige fergeforbindelsene. Stockan sa Orknøyene har bidratt betydelig de siste 40 årene til oljeproduksjonen i Nordsjøen, men utbyttet de får er ikke nok for utviklingen av øyene.

Et forslag legges frem for kommunestyret denne uken for behandling «alternative styreformer». Stockan ønsker å utforske muligheten for en status som Kanaløyene (Jersey og Guernsey) i Den engelske kanal eller oversjøiske territorier som Falklandsøyene. En annen mulig fremtid, sier han, er Færøyene, som er et selvstyrt territorium i Danmark.

Orknøyene var under norsk og dansk kontroll frem til 1472, da de ble en del av Skottland. De tjente som sikkerhet for ekteskapsmedgiften til Margaret av Danmark, fremtidige kone til kong James III av Skottland.

Stokan sa til BBC Radio Scotland at øyene hadde vært en del av det norske riket mye lenger enn de hadde vært en del av Storbritannia.

– Folk kommer bort til meg på gaten på Orknøyene og forteller meg når vi skal få medgiften tilbake, når vi skal tilbake til Norge, sier Stokan.

Den britiske regjeringen sa at de ville gi 2,2 milliarder pund for å utjevne lokalsamfunn over hele Storbritannia, inkludert 50 millioner pund for å øke økonomien på de skotske øyene, inkludert Orknøyene.

«Vi vil alltid være sterkere sammen som Storbritannia, og vi har ingen intensjon om å endre delegeringsavtalen,» sa han til regjeringen.

Den skotske regjeringen har kunngjort at i 2023-2024 vil Orkney Council motta 89,7 millioner pund i tjenestefinansiering, pluss ytterligere 4,6 millioner pund fra en 10 % økning i skatt.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *