Slaget om «hemmelige» F-35 superfightere med Gripens over Ostrava

Fem amerikanske F-35 Lightning II jagerfly på ett sted er helt unike. I tillegg kommer den spanske Eurofighter Typhoon, de nye tsjekkiske helikoptrene Venom og Viper, som nylig kom fra USA, og selvfølgelig de innenlandske JAS 39 Gripen jagerfly og dusinvis av annen attraktiv luft- og bakketeknologi, inkludert stridsvogner og pansrede kjøretøy. Den største sikkerhetsparaden i Europa finner sted denne helgen på flyplassen i Mošnov nær Ostrava.

Tre amerikanske F-35A Lightning II-fly fra det allierte luftforsvaret ankom Leoš Janáček lufthavn torsdag ettermiddag. En av dem ble pilotert av den 34 år gamle utstillingspiloten Kristin «Beo» Wolfe. Ytterligere to F-35 vil bli lagt til senere, denne gangen britiske. «Storbritannia vil demonstrere F-35B-fly for første gang utenfor Storbritannia,» sier styrelederen for arrangørorganisasjonen Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. Besøkende kan se frem til statiske og dynamiske (luft)demonstrasjoner lørdag og søndag ettermiddag.

US Air Force F-35A Lightning II demonstrasjonsteam Foto: NATO Days / Jagello 2000

F-35 er definitivt den største attraksjonen på årets NATO-dager. Dette er de mest moderne femte generasjons amerikanske flyene med «stealth»-teknologi. Dette betyr at de er vanskelige for radaren å oppdage. I tillegg til USA brukes flyet av Italia, Storbritannia, Nederland, Norge m.fl. Utenfor NATO-land er F-35-fly i tjeneste med Japan og Australia. Tsjekkia og Hellas har også vist interesse for å kjøpe 24 maskiner.

Besøkende kunne se den italienske F-35 for to år siden, men bare på bakken. I fjor ble femte generasjons nederlandske fly vist i luften for første gang. Fem av dem kommer i år. «Vi er veldig fornøyde fordi Ostrava lufthavn og arrangementet vårt var det første i hele Sentral- og Øst-Europa hvor fem av disse toppmoderne flyene, tre amerikanske og to britiske, kommer sammen.» Det viser prestisjen av arrangementet vårt. Men veien dit var lang, sa Pavlačík.

Aero L-159 Alca subsonisk lett jagerfly fra den tsjekkiske hærens flyvåpen.

Aero L-159 Alca subsonisk lett jagerfly fra den tsjekkiske hærens flyvåpen. Foto: Shutterstock

I kategorien supersoniske fly vil det også bli presentert Eurofighter Typhoon-fly i fargene til det spanske luftforsvaret, tsjekkiske Saab JAS 39 Gripen jagerfly og subsoniske Aero L-159 Alca jagerfly, som også kommer fra Čáslav-basen. Eller treningsflyet L-39 Albatros, som skal i lufta sammen med den moderniserte L-39 NG.

Fra helikoptrene vises både slovakiske Sikorsky UH-60 Black Hawk og de nye tsjekkiske Venoms and Vipers, som nylig ble levert til oss av USA. Tyske NH-90 TTH-helikoptre vil også være til stede. Også verdt å merke seg er det tyske firepropell transportflyet Airbus A400M Atlas.

I tillegg til showet av to polske akrobatiske grupper, vil også de splitter nye polske stridsvognene laget i Sør-Korea – K2 Black Panther – vises i helgen. Disse er en del av den enorme våpenpakken som Warszawa nylig bestilte fra Seoul. På lørdag og søndag vil besøkende til Ostrava lufthavn også være vitne til hopp fra polske fallskjermjegere. Og lørdag morgen (kl. 11.00) var det til og med en felles landing av tsjekkere, polakker og tyskere.

Arrangementet finner sted fra lørdag 16. til søndag 17. september. NATO-dagene er den største sikkerhetsmessen i Europa. Hær-, sikkerhets- og redningsenheter fra to dusin land holder demonstrasjoner der. Ganske Programmet finner du her.

Inngang til arrangementet er gratis og hvert år kommer folk fra hele landet og utlandet, hovedsakelig fra Polen i nærheten. Arrangementet er jevnlig ledsaget av trafikkforsinkelser rundt flyplassen. I fjor deltok rundt 110 000 tilskuere på NATO-dagene. Årets spesielle partnerland vil være Polen, mens Portugal deltar i arrangementet for første gang.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *