Solar Magazine – NorSun stanser waferproduksjonen midlertidig på grunn av tøff konkurranse fra Kina

NorSun, hvis fabrikk ligger i Årdalstangen, Norge, produserer for tiden M6 størrelse wafere og forbereder overgang til produksjon av de større M10 wafere.

Markedsbeskyttelsestiltak
Det norske selskapet forteller at kinesiske solcellemoduler selges til eksepsjonelt lave priser i Europa – blant annet på grunn av importrestriksjoner i USA.

Det enorme antallet billige kinesiske solcellemoduler har ført til en stor lageroppbygging, som får konsekvenser for hele verdikjeden i Europa. NorSun opplyser at det derfor trengs bedre statlig støtte, både økonomisk og i form av markedsbeskyttelsestiltak, som bør være på samme nivå som i Amerika.

Helt til nyttårsaften
– Vi kan bare konkludere med at prisnedgangen og lageroppbyggingen av solcellemoduler representerer store utfordringer for europeiske solenergiselskaper, sier NorSun-direktør Erik Løkke-Øwre. «Markedet er oversvømmet av billige solcellemoduler som ingen i Europa kan konkurrere med.»

Løkke-Øwre legger til at situasjonen skaper utfordringer for hele verdikjeden, inkludert NorSuns samarbeidspartnere og største kunder. Han understreker at det er en god dialog med kundene – inkludert den europeiske solcelle- og solcellemodulprodusenten Meyer Burger – og at selskapet bruker sine relasjoner til å finne fornuftige løsninger på felles utfordringer. NorSun selv stanser produksjonen frem til nyttårsaften og ansatte blir midlertidig permittert.

Produksjonsutvidelse
Nylig hentet NorSun inn ny kapital for å utvide produksjonen og ble valgt ut til å motta €53 millioner fra EUs innovasjonsfond (EUIF).

– Våre eiere, ansatte, lokalsamfunnet og kundene har store forventninger til den planlagte utvidelsen i Årdal, sier Løkke-Øwre. «Den nåværende situasjonen understreker viktigheten av at regjeringen forfølger EUs Innovasjonsfond-støtte med norsk støtte.» Norge har en unik mulighet til å spille en ledende rolle i utviklingen med NorSun som den eneste blokk- og oblatprodusenten i den vestlige verden den europeiske solverdien. kjede. Dette må oppnås gjennom et gigantisk offentlig-privat partnerskap innenfor EU.»

Grundig testet
– Det er en svært uheldig situasjon som oppsto raskt og utenfor vår kontroll, sier fabrikkdirektør Anders Søreng. – Jeg synes det er synd at det igjen rammer våre strengt testede ansatte i Årdal, for vi kan ikke forhindre oppsigelsen deres.

Søreng opplyser at det har vært betydelig fremgang de siste månedene med flere forbedringstiltak ved fabrikken. Fabrikken ser tegn på at dette vil lykkes. – Vi har begynt å modernisere anleggene i fabrikken, sa Søreng og la til at utvidelse av produksjonen vil kreve rask etablering av norske støtteprogrammer.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *